Geld & Carrière

5 simpele tips voor het vinden van jouw droombaan

nieuwe loopbaan in 5 stappen

Misschien ben je uitgekeken op je huidige baan en wil je iets nieuws proberen. Misschien ben je net klaar met school en probeer je te beslissen welk carrièrepad je wilt volgen. Voor iedereen is deze keuze lastig. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij het kiezen van een nieuwe baan?

Dit is belangrijk bij een nieuwe baan

Bij het kiezen van de juiste baan gaan er duizenden gedachten door je hoofd. Wat voor soort baan zal me gelukkig maken? Zal ik het een leuke omgeving vinden om te werken? Hoeveel geld kan ik verdienen? Moet ik verhuizen voor mijn droombaan? Kan ik vanuit huis werken? Al deze gedachten en vragen kunnen de keuze bijzonder lastig maken

De keuze is ook zeker niet onbelangrijk. Naast 8 uur slapen, zul je een groot gedeelte van je dag bezig zijn met je werk. Deze keuze voor je eerstvolgende baan kan dus overweldigend voelen, maar gelukkig hebben wij enkele tips op een rijtje gezet om jou te helpen bij het maken van de juiste beslissingen.

goede baan vinden 5 stappen

1. Denk na over je interesses

Denk eerst na over wat je interesseert en waar je goed in bent. Werk je graag met mensen? Ben je een uitstekende spreker in het openbaar? Heb je aanleg voor schrijven of coderen? Heb je een goede studie afgerond? Als je weet wat je interesses en sterke punten zijn, kun je je richten op waar jij goed in bent en wat jij leuk vindt.

Je kunt ook nadenken over wat voor soort werkomgeving je wilt. Geef je de voorkeur aan een ontspannen sfeer? Werk je liever in teamverband of alleen? Durf je jezelf vies te maken tijdens werk? Dit soort vragen kunnen je ook helpen de juiste baan te vinden.

2. Onderzoek de verschillende opties

Wanneer je jouw interesses en sterke punten op een rijtje hebt, is het tijd om onderzoek te doen. Zo kan je functiebeschrijvingen van potentiële banen carrières die je interesseren doorlezen. Je kunt ook praten met vrienden of familie die in de sector werken. Ook kan je contact opnemen met professionals die in de sector werken en vragen stellen over hun ervaring.

Met de informatie die je krijgt van mensen die werken in de sectoren waar jij geïnteresseerd in bent, kan je beter bepalen of dit het werk is dat jij wilt doen. Zorg ervoor dat de baan of carrière die je kiest die aansluit bij je waarden, interesses, kwaliteiten en levensstijl.nieuwe baan vinden

3. Neem de tijd

Een nieuwe carrière kiezen of van baan veranderen is een enorme beslissing, dus neem de tijd. Overhaast beslissen is niet de handigste keuze als jij de perfecte baan wilt vinden. Je hoeft niet de eerste kans te grijpen die je ziet, misschien is er wel een kans die veel beter bij jou past.

4. Durf risico te nemen

Natuurlijk is er altijd een risico verbonden aan het veranderen van carrière. Maar als je in jezelf gelooft en bereid bent hard te werken, kun je slagen. Een risico nemen kan lonend zijn als het leidt tot een boeiende baan of carrière waar je gepassioneerd over bent.

5. Maak een plan

Als je eenmaal je gewenste baan of carrièrepad hebt gekozen, maak dan een plan om je doelen te bereiken. Maak een lijst van de te nemen stappen om deze baan te krijgen en stel voor elke stap een deadline vast.

Een plan houdt je georganiseerd en gemotiveerd, zodat je je doelen gemakkelijk kunt bereiken. Zo kan je een stappenplan maken over waar je het beste vacatures kan vinden voor jouw droombaan, hoe je een extra diploma gaat halen, hoe je bedrijven gaat benaderen en hoe jij je eerstvolgende sollicitatie in gaat!