Life

Dit zijn 5 signalen dat je partner jullie relatie niet meer ziet zitten

5-signalen-partner-relatie-zat-is
(Foto: Universal Pictures)

Elke relatie verandert door de tijd heen. Veel stellen groeien naar verloop van tijd steeds verder naar elkaar toe en vormen een, maar het tegenovergestelde gebeurt helaas ook. Vaak komen ze in een sleur terecht, waarbij één van de twee zijn of haar interesse verliest en de relatie niet meer ziet zitten. Het is goed om de signalen tijdig te herkennen, zodat je op tijd actie kan ondernemen. Hier zijn vijf signalen dat je partner jullie relatie eigenlijk niet meer ziet zitten.

1. Verandering in omgang met elkaar

Dit klinkt misschien een beetje vaag, maar we zullen je een paar concrete voorbeelden geven. De manier waarop jij en je partner in het dagelijks leven met elkaar omgaan zegt veel over je relatie. Zo hoort jullie communicatie consistent te zijn, ongeacht de situatie of sociale setting. Is je partner normaal altijd heel opgewekt, maar nu enkel in jouw bijzijn heel prikkelbaar? Of merk je bijvoorbeeld dat jouw partner zich ineens anders gedraagt wanneer jullie in gezelschap zijn van andere mensen? Dat zou zomaar een signaal kunnen zijn dat je partner zijn of haar échte gevoelens probeert te verbloemen naar richting buitenwereld.

2. Je partner versloft

Het is natuurlijk fijn als je partner zichzelf goed verzorgd en zijn/haar best doet om er goed uit te zien. Zeker in het begin van een relatie is het normaal dat je een beetje extra je best doet voor elkaar. Naarmate jullie relatie langer duurt wordt dit vanzelfsprekend wat minder. Maar let op: zodra je merkt dat jouw partner niet of nauwelijks meer de moeite neemt om een beetje voor de dag te komen, dan kan dat een signaal zijn. Zeker wanneer je partner ook versloft op het gebied van persoonlijke hygiëne. Dit kan een signaal zijn dat je partner – al dan niet onbewust – het gevoel heeft het ‘nergens meer voor te doen’. 

5-signalen-partner-relatie-zat-is

3. Je partner doet extra zijn best – maar niet voor jou

In tegenstelling tot versloffen, zoals hierboven wordt uitgelegd, kan het ook zo zijn dat je partner juist extra zijn of haar best doet om er goed uit te zien. Daar is natuurlijk niks mis mee. Tenzij je partner dit enkel voor anderen doet, maar niet meer voor jou. Gaat je vriend of vriendin de deur uit voor werk, een etentje of op stap met vrienden, en merk je dat je partner er ineens extra zijn of haar best doet er goed uit te zien? Dan zou er zomaar meer aan de hand kunnen zijn. Zeker wanneer je partner niet dezelfde moeite neemt voor jou. Het gaat in dit geval om uitersten, waarbij je partner overduidelijk meer moeite neemt voor anderen, dan voor jou. Dus let op dat je niet zomaar onterecht jaloers overkomt.

4. Geen interesse meer tonen

Konden jullie voorheen honderduit praten over gezamenlijke interesses, hobbies of werk, maar toont je partner nu vrijwel nul interesse? Dan is dit zeker iets om bespreekbaar te maken. In een relatie is het normaal om naar elkaars dag te vragen en geïnteresseerd te zijn in elkaars welzijn. Merk je dat je partner nauwelijks meer iets aan je vraagt? Of deel je iets wat voor jou belangrijk is, maar wordt er slechts met een half oor geluisterd? Dan is dit een signaal dat je partner geen interesse meer heeft in wat je te vertellen hebt. Dit gedrag wordt vaak onbewust vertoond en is teken van een ongezonde relatie. Je doet er goed aan dit aan te bespreken met je partner.

5-signalen-partner-relatie-zat-is-1

5. Minder fysiek contact en intimiteit

De mate van fysiek contact en intimiteit is een goede graadmeter voor de gezondheid van jullie relatie. Uiteraard verschilt dit per stel, maar als jullie normaliter erg knuffelig zijn en je partner de laatste tijd je met geen vinger meer wilt aanraken, dan is er zeker reden tot zorgen. Dit geldt uiteraard ook voor wat jullie tussen de lakens doen. Zijn jullie een lange tijd niet meer intiem geweest en wijst je partner al je avances af? Dan is dit een zeer sterk signaal dat er iets aan de hand is. Ga het gesprek aan en vraag wat er speelt. Pas dan kom je erachter hoe je partner nou écht in de relatie staat.

What’s next?

Relaties kunnen door de tijd heen veranderen en evolueren. Soms kan het dus gebeuren dat één van de twee de relatie eigenlijk niet meer ziet zitten en daardoor ander gedrag vertoond. Het is belangrijk om dit tijdig te bemerken en het gesprek met je partner aan te gaan. Zo voorkom je gevoelens van verwijdering, vervreemding en onbegrip. Misschien is het tijd om je relatie een boost te geven: lees dan hier 7 onverwachtse dingen die vrouwen leuk vinden.