5 redenen waarom een warming-up essentieel is voor elke training
-
Hidde de Visser
- •
- Health
- •
- •

Het maakt niet of je thuis traint of liever in de sportschool staat. Een warming-up is essentieel voor zowel je gezondheid als een goede en effectieve training. De zomer is in aantocht en de sportscholen lopen langzaamaan vol met gemotiveerde gasten die in topconditie willen raken voordat de vakantie begint. Maar voordat je in de gewichten gaat hangen willen we graag benadrukken hoe belangrijk een goede warming-up is voor elke training.
Waarom is een Warming-up belangrijk?
Hoewel warming-ups waarschijnlijk niet veel zullen helpen bij het verbranden van calorieën of het opbouwen van spiermassa, zijn ze cruciaal voor de effectiviteit van een training. Voordat je er zelfs maar aan denkt om te gaan hardlopen of de gewichten in de sportschool te gebruiken mag een warming-up niet ontbreken in je gym routine. Maar wat maakt ze zo belangrijk?
Een goede warming-up van het lichaam is belangrijk om blessures te voorkomen en het lichaam voor te bereiden op de training. Wist je dat goede lichaamsopwarming de lichaamselasticiteit met wel 20% kan verhogen? Maar wanneer weet je wanneer je goed bent opgewarmd? Dat is vrij simpel. Wanneer je zweet ziet of voelt verschijnen op je voorhoofd, rug of onder de neus is dat een indicatie dat je lichaam goed opgewarmd is.
Waarom een warming-up?
In dit artikel duiken we dieper in de warming-up. De voornaamste reden waarom het van belang is, is om je voor te bereiden op een training waarbij je jezelf 100% kunt inzetten. De duur van je warming-up hangt in principe af van hoe intensief je wil gaan training. De ideale lengte ligt tussen de 5-30 minuten. We hebben 5 redenen op een rijtje gezet om je te overtuigen waarom je een warming-up nooit mag overslaan:
1. Mentale voorbereiding
Als je direct aan een training begint zonder goed warm te zijn kan dat je van de wijs brengen. Mentale voorbereiding zit dan ook voornamelijk tussen je oren. Het is makkelijk om op te geven wanneer het moeilijk wordt als je je niet goed hebt opgewarmd.
Gebruik je tijd om op te warmen om na te denken over wat je precies gaat doen, zodat zowel je lichaam als je geest er klaar voor zijn om te slagen. Ook kan het helpen om van tevoren een goede gym routine op te stellen, zodat je precies weet waar je aan toe bent.
2. Verkleint het risico op blessures
Het laatste wat je nodig hebt als je trouw naar de sportschool bent geweest en goed hebt getraind, is geblesseerd raken. Het opwarmen van de spieren verbetert de spierelasticiteit en zorgt voor efficiënte koeling, wat betekent dat er minder kans is dat je je per ongeluk bezeert of oververhit raakt. Je wil natuurlijk niet dat een blessure je dagelijkse leven in de weg zit.
3. Helpt de lichaams- en spiertemperatuur
Een warming-up verhoogt de temperatuur van je lichaam, wat op zijn beurt weer goed is voor je spieren. Als de spiertemperatuur stijgt komt er automatisch meer zuurstof beschikbaar in de spieren, waardoor ze makkelijker samentrekken en ontspannen.
Je hart krijgt ook de kans om zich voor te bereiden. Dit houdt weer in dat de gehele training makkelijker zal worden. Door de warming-up hebben je spieren zich optimaal voorbereidt om 100% inspanning te kunnen leveren, zodat je die ijzersterke armen kunt bouwen in de gym.
4. Vergroot flexibiliteit
Geef je lichaam wat extra aandacht met een warming-up. Goed opgewarmde gewrichten bereiden het lichaam voor op explosieve bewegingen. Niet alleen verklein je de kans op zware blessures, het is bewezen dat een goede warming-up er ook voor zorgt dat je meer kracht genereert tijdens je training. Een win-win situatie dus.
5. Schakelt het zenuwstelsel in
Het klinkt misschien wat abstract, maar zelfs je zenuwstelsel heeft baat bij een goede opwarming. Je lichaam wisselt voortdurend elektrische signalen uit met je hersenen. Zo beweeg, adem, denk en leef je.
In je dagelijkse leven gaan deze signalen automatisch, maar voor zaken als intensieve lichamelijke beweging wil je je zenuwstelsel zo goed mogelijk voorbereiden. Zo kun je super snel reageren om de meest efficiënte beweging mogelijk te maken.
Start met Warming-up en eindig met Cooling-down
De cooling-down mag absoluut niet ontbreken. Het is namelijk een essentieel onderdeel van je training. Het hoeft niet lang te duren, zo tussen de 5-10 minuutjes. Het doel van een cooling-down is om je hartslag en ademhaling weer op een normaal niveau te krijgen.
Doe je dit niet loop je het risico om duizelig te worden. Soms kun je zelfs het gevoel krijgen dat je flauwvalt. 5-10 minuutjes uitlopen is meestal genoeg. Er zijn echter veel manieren om een cooling-down te doen.