Geld & Carrière

De 5 meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek

meest gestelde vragen op sollicitatie

Zou het niet geweldig zijn als je precies wist welke vragen je voorgeschoteld zou krijgen op een sollicitatiegesprek? Helaas voor jou kunnen wij geen gedachten lezen. Wel kunnen we je een handvat bieden over welke vragen het vaakst worden gevraagd. Dit zijn de 5 meest gestelde vragen tijdens een sollicitatie.

Meest gestelde vragen sollicitatie

Hoewel we absoluut niet aanraden om een standaard antwoord te hebben op bepaalde vragen, raden we je wel aan om wat tijd te besteden aan het leren wat er mogelijk aan je gevraagd kan worden. Werkgevers zijn namelijk op zoek naar antwoorden die laten zien waarom jij de juiste persoon bent voor de baan. Dit zijn de 5 meest gestelde vragen op een sollicitatie:

1. Kan je kort iets over jezelf en je achtergrond vertellen?

Interviewers horen nou eenmaal graag verhalen over potentiële werknemers. Zorg ervoor dat je verhaal een begin, een goed midden en een afsluiter heeft. Vertel bijvoorbeeld een leuke anekdote over waarom je enthousiast bent geworden over het desbetreffende beroep. Zorg ervoor dat je je opleiding of eerdere werkervaring verwerkt in het verhaal om te laten zien dat jij de ideale kandidaat bent.

meest gestelde vragen op een sollicitatie

2. Hoe ga je om met een stressvolle situatie?

De toekomstige werkgever wil natuurlijk met deze vraag kijken of je bezwijkt onder druk. Ze willen niet dat je instort op het moment dat de werkdruk hoger komt te liggen. Het vermogen om kalm te blijven in deze situaties is een groot talent. Deel bijvoorbeeld een moment waarin je ondanks de hoge druk je rust wist bewaren.

3. Wat zijn je verwachtingen van het salaris?

Niet lang geleden schreven we een artikel over hoe je het beste kan onderhandelen over je salaris. Voordat je de kamer binnenloopt is het van belang dat je al een indicatie hebt over wat het gemiddelde salaris voor de functie is. Werkgevers stellen deze vraag bijna altijd, puur en alleen om dat elke functie gebudgetteerd is. Als algemene regel raden wij aan om het salaris niet ter sprake te brengen, totdat de interviewer het doet.

meest gestelde vragen op een sollicitatie

4. Solliciteer je nog naar andere banen?

Dit is een vraag die bij ieder sollicitatiegesprek terugkomt die wij hebben gehad. De reden voor deze vraag is omdat interviewer wil weten of je echt geïnteresseerd bent in de baan, en het niet slechts een van de vele opties is. De regel hier is simpel. Wees gewoon eerlijk. Je hoeft hierbij niet per se te zeggen waar je solliciteert (tenzij je al een ander aanbod hebt liggen).

5. Waarom zou jij deze baan moeten krijgen?

Dit vinden wij persoonlijk de moeilijkste van de vijf vragen. Het is en blijft lastig om jezelf op een voetstuk te plaatsen. Toch wordt zelfverzekerdheid als een positieve eigenschap gezien. Gebruik deze vraag dus in je voordeel.

Reageer op een zelfverzekerde manier. Het is hierbij zaak om een gericht verkooppraatje over jezelf te houden waarin je vertelt wat je te bieden hebt.  Verwerk de kwalificaties die nodig zijn voor baan waarop je solliciteert in het verhaal.

Belangrijke vragen bij een sollicitatiegesprek

Van deze 5 meest gestelde vragen op een sollicitatie kan je er minstens één verwachten in je toekomstige interview. Het is wel belangrijk om te onthouden dat de antwoorden die je hierop het beste kan geven, je geen garantie op een baan geven. Wil je de kans voor jezelf wel zo groot mogelijk maken? Lees dan ook eens deze 5 tips om je cv beter te maken.