5 lekkerste whisky's 2022
Food & Drinks

De 5 lekkerste whisky’s om te proberen in 2022

Veel liefhebbers van het drankje scotch komen er pas na de ontdekking van hun liefde achter wat de uitdrukking ‘scotch single malt’ betekent. Om als een single malt scotch te worden beschouwd, moet de whisky in één distilleerderij worden gedistilleerd uit een mix van 100 procent gemoute gerst. Ook moet de whisky minimaal drie jaar in houten vaten gerijpt worden.

5 Lekkerste whisky’s voor 2022

Met meer dan 120 distilleerderijen is Schotland de absolute koploper op het gebied van dit heerlijke drankje. Een groot gedeelte van de whisky’s die in Schotland gemaakt wordt zal uiteindelijk worden gebruikt in blended whisky’s.

Bij een ander deel van de distilleerderijen wordt het drankje echter op zichzelf staand gebotteld. Die soort gaat bij de naam single malt scotch whisky. Dit zijn de 5 lekkerste die je in 2022 geprobeerd moet hebben:

1. Ardbeg Uigeadail

Als je van whisky’s met een mooie turfsmaak houdt is de Ardbeg Uigeadail een van de beste die er te vinden is. Je kan Ardbeg zien als een cult-favoriet van de Islay streek. Deze whisky is vooral bedoelt voor de liefhebbers van echte rokerige whisky. De smaak van deze Scotch komt van het verbranden van turf om de gerst uit te drogen en het moutproces te stoppen, zodat het graan met rook doordrenkt.

Ardbeg Uigeadail lekkerste whisky's 2022

2. Lagavulin 16 (€74,95)

Lagavulin is een Islay-distilleerderij die heerlijke geturfde whisky produceert. Hoewel deze whisky aan de prijzige kant is, is de uitgave het meer dan waard. Persoonlijk is deze parel  één van onze favoriete whisky’s. De heerlijke turfsmaak, kruiden en tonen van zacht hout en zwarte thee maakt deze whisky zo bijzonder.

Lagavulin 16 lekkerste whisky's 2022

3. Glenfiddich 12 (€27,95)

Deze 12-jaar gerijpte Glenfiddich is een van de grootste namen in de scotch whisky. Deze toegankelijke whisky is naast zijn betaalbaarheid ook een heerlijke toevoeging op je collectie. Het is gerijpt in zowel bourbon- als sherryvaten en bevat een lichte tint van groene appel en peer. Een perfecte whisky voor de beginnelingen onder ons.

Glenfiddich 12 lekkerste whisky's 2022

4. Aberlour 16 (€57,50)

Aberlour is tot onze spijt een whisky die (volledig onterecht) vaak over het hoofd wordt gezien. Deze bijzondere whisky wordt 16 jaar gerijpt in zowel sherry- als bourbon vaten voordat ze bij elkaar worden gebracht. Dit heerlijke drankje is het beste van twee werelden: een heerlijke rijke, eikenhouten structuur met vanilletonen die voortvloeien uit de tijd die het heeft doorgebracht in het bourbon vat.

Aberlour 16 lekkerste whisky's 2022

5. Bruichladdich The Classic Laddie (€42,50)

Bruichladdich staat bekend om de intensiteit van hun rokerige whisky’s. Dit is een kenmerkende smaak van de Islay-regio in Schotland. De Classic Laddie is een zogezegde ‘non-age statement single malt’, die opmerkelijk licht is in zijn smaak. Deze mooie fles is met een prijs van slechts 42,50 euro een heerlijke whisky om lekker van te nippen.

Bruichladdich lekkerste whisky's 2022

Whisky – een bijzonder drankje

We hoeven niet lang te discussiëren om tot de conclusie te komen dat whisky een van de meest populaire dranksoorten op de wereld is. De liefde ervoor gaat zelfs zo ver dat je in een whiskyvat kan overnachten. Maar naast het feit dat je het kan drinken, kan je er ook heerlijk mee koken. Whisky wentelteefjes zijn hier een voorbeeld van. Genoeg om te proberen in het nieuwe jaar dus.