scotch whisky
Food & Drinks

De 5 lekkerste merken Scotch whisky om van te nippen deze zomer

Schotland staat (natuurlijk) bekend om de productie van Scotch whisky, en hoewel Scotch zeker een soort whisky is, verschilt het behoorlijk van zijn soortgenoten uit Ierland, Japan, Canada en de VS met bepaalde unieke kenmerken. Net als champagne kan Scotch alleen de naam ‘Scotch‘ dragen als de whisky wordt gedistilleerd in de Schotse regio.

Scotch Whisky

Maar dat is lang niet het enige. Er moet worden voldoen aan specifieke vereisten. Zo moet de whisky in eikenhouten vaten gerijpt worden voor ten minste drie jaar (hoewel de meeste veel langer rijpen) en gebotteld worden op een minimaal van 40% alc. Hoewel Schotland een relatief klein land is, zitten er honderden distilleerderijen in de regio’s.

Het gevarieerde landschap van Schotland maakt dat er een scala aan verschillende smaken te vinden zijn. Schotland herbergt enkele van de beste whiskymerken ter wereld. Of je jezelf nou beschouwd als een whisky-expert of pas net begint te genieten van de beruchte drank – hier zijn enkele van de beste flessen om je glas mee te vullen. Vijf om precies te zijn.

1. Ardbeg 10 Year Old

€49,99
De distilleerderij van Ardbeg is al meermaals verkozen tot “World Whisky of the Year”. De distilleerderij staat al meer dan 200 jaar op het kleine afgelegen eilandje ‘Islay’. Wat deze Scotch zo bijzonder maakt zijn de perfecte omstandigheden waaronder de whisky gebrouwen wordt.

Ardbeg 10 Year old heeft een kenmerkende rokerige smaak, en behoort tot een van de favorieten van veel liefhebbers van single malts. Rijk en met een rokerige body laat de 10 jaar oude single malt scotch whisky je achter met de smaak van zoethout, koffie en tabak. Een echte aanrader dus.

scotch whisky Ardbeg 10 Year Old

2. Laphroaig 10 Year Old Islay Single Malt Scotch Whisky

€44,99
Deze whisky van Islay heeft, zoals ze zelf zeggen, al sinds 1815 “de meningen verdeeld” met zijn uitgesproken turfachtige smaak. De fles rijpt 10 jaar in oude whisky bourbonvaten voor een vleugje vanille om de rijke rokerigheid te benadrukken. Hoewel het misschien niet voor elke smaakpupil geschikt is, zullen degenen die van de karakteristieke smaak van turf houden het onwaarschijnlijk lekker vinden.

scotch whisky Laphroaig 10 Year Old Islay Single Malt Scotch Whisky

3. Arran Robert Burns Single Malt Scotch Whisky

€29.99
In de naam van de nationale dichter van Schotland, Robert Burns, bracht Arran een Scotch whisky op zijn naam uit. Gedistilleerd op het kleine eiland Arran en gemaakt met water uit het meer Loch na Davie, zal de uitgesproken smaak ieder zijn aandacht trekken. Gemaakt om makkelijk en lekker weg te drinken. Een absolute aanrader!

scotch whisky Arran Robert Burns Single Malt Scotch Whisky

4. Lagavulin 16 Year-Old Single Malt Scotch Whisky

€66,99
Lagavulin, gelegen op het zuidelijke eiland Islay, brengt de smaakpupillen een diepe, rokerige smaak in zijn krachtige single malt die alleen kan worden bereikt door de unieke omgeving van de distilleerderij. De single malt Scotch brengt prachtige rokerige tonen in combinatie met de zoetheid van een sherry.

scotch whisky Lagavulin 16 Year-Old Single Malt Scotch Whisky

5. Chivas Regal Chivas 12

€32,99
Oprichter James Chivas geloofde tot in het diepste van zijn ziel in het mengen van hoogwaardige oude whisky’s samen met malts – een gedachtegoed dat tot op de dag van vandaag nog steeds wordt gehanteerd. Bereid je voor op een smaakexplosie in een fles van 12 jaar oud.

scotch whisky Chivas Regal Chivas 12

Wat maakt Scotch Whisky bijzonder?

 

Vraag aan iedereen waar ze aan denken als ze het woord ‘whisky’ horen, en het antwoord zal 9/10 keer Schotland zijn. We kunnen er kort of lang over praten, maar Schotland en whisky zijn onafscheidelijk met elkaar verbonden. Hetzelfde als Frankrijk en goede wijn, of Mexico en tequila.

Geen enkele andere whisky ter wereld domineert het whiskyveld zoals de Schotse variant, met name single malts. Dit is gewoon een weerspiegeling van een langdurige, bewezen kwaliteit en een ongeëvenaard nationaal merk. Als je trouwens op zoek bent naar een plek waar je de beste whisky’s voor een schijntje kan drinken, is het Whisky Tasting Festival wellicht iets voor je.