Life

Dit zijn de 5 beste eigenschappen van een goede vader

kwaliteiten-goede-vader

Als vader kan je soms het gevoel hebben dat je in het begin 1-0 achter staat. Je partner voelde na een paar maanden de eerste schopjes al in haar buik, heeft jullie baby 9 maanden gedragen en geeft misschien ook borstvoeding. Deze drie dingen worden als man natuurlijk vrij lastig om over te nemen, maar dat betekent niet dat je slechts de zaaddonor bent. Verre van! Jouw vaderrol is uiterst belangrijk. 

De eigenschappen van een goede vader

Niemand heeft gezegd dat het makkelijk is om een goede vader te zijn. Je moet toch aardig wat discipline en geduld hebben. Zeker als er meerdere koters rondhuppelen in huis. Kinderen kijken enorm op tegen hun vader en zien hun papa vaak als rolmodel. Net zo sterk en knap worden als hun vader is wat ze later willen worden. Hieronder de 5 eigenschappen van een goede vader. Niet bij ons aankloppen als je voortaan alleen nog maar om papa vragen in plaats van mama.

1. Maak tijd vrij voor je kids

Een kind heeft er vrij weinig aan dat je de net promotie hebt gemaakt of in de duurste auto van de wijk rijdt. Hij of zij wilt gewoon gezellig met jouw samen avondeten en vertellen over zijn schooldag. Als je een goede vader wilt zijn, moet je elke dag tijd vrijmaken voor je kinderen, hoe druk je het misschien ook hebt. Plan speciale vader/dochter of vader/zoon momenten in zoals filmavondjes en dierentuinbezoeken en zet ze ook in je agenda zodat je die niet vergeet.

vader-zoon-kwaliteiten

2. Wees lekker actief

Het lijkt wel alsof kinderen nooit moe zijn. Wanneer jij uitgeteld op de bank ligt, wil je kind het liefst nog even een balletje trappen, samen knutselen of een andere leuke activiteit ondernemen. Er zijn genoeg activiteiten om als vader samen met je kind te doen. Wedden dat ze met de stoerste verhalen op school komen hun cool hun vader wel niet is!?

3. Leer ze gezond te zijn

We hoeven jou natuurlijk ook niet te vertellen hoe belangrijk gezond eten voor je kind is. Dat weten we inmiddels wel. Toch geven we onze kinderen weleens wat waar we achteraf lang niet van hadden verwacht dat er zoveel suikers inzitten. Wist je bijvoorbeeld dat er wel 5 suikerklontjes in een pakje appelsap zit. Op de site van de voedingswaarden zie je per pakje drinken wat erin zit. Een glas water met fruit erin is minstens zo lekker. Kijk eerst op de verpakking als je twijfelt of iets wel gezond is.

gezond-baby-kind

4. Denk aan zelfbeheersing

soms kan je die koters wel achter het behang plakken en het uitschreeuwen van woede. Probeer dit toch te beperken. Wil je het liefst de hele buurt bij elkaar schreeuwen? Probeer dan even te schreeuwen wanneer je alleen bent of in de douche. Uiteraard kun je wel je stem verheffen om ze te laten weten dat ze iets hebben gedaan wat niet mag. Met gillen of schreeuwen heb je grote kans dat ze juist bang van je worden en ook niet meer met je communiceren. Dat is natuurlijk juist wat je niet wilt hebben.

5. Maak tijd voor jezelf

Bij tip nummer 1 hadden we natuurlijk al laten weten hoe belangrijk het is om tijd vrij te maken voor je kinderen. Toch is het niet minder belangrijk om ook aan jezelf te denken.  Ga bijvoorbeeld een lekker potje golfen met vrienden  of neem juist een dagje vrij met je partner om te ontspannen in de sauna.  Als je alles zelf niet op een rijtje hebt en doodmoe bent is het lastig om voor je kind te zorgen. Van een uitgeruste, energieke vader worden we allemaal blij van.