Documentaires en podcasts die je inzicht geven in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne
-
Mike Darren
- •
- Film & Serie
- •
- •

Op 24 februari stond de wereld stil bij het trieste jubileum van een jaar oorlog in Oekraïne. In een jaar tijd zijn er steden verwoest, families uit elkaar gerukt, en talloze soldaten gesneuveld. Sommige mensen weten niet hoe de oorlog is begonnen, en ook de reden is voor hen evenmin bekend. Er zijn filmmakers die een helder beeld proberen te scheppen van deze oorlog, en hebben daarom indringende documentaires gemaakt.
Oorlog tussen Rusland en Oekraïne
De oorlog in Oekraïne houdt de hele wereld in zijn greep. In het westen voelen we vooral de economische gevolgen, dat merken we aan de torenhoge inflatie. Het is belangrijk dat mensen inzicht krijgen in de oorzaak van de strijd, maar ook het verloop ervan. We horen aan de kassa ‘alles is duurder door de oorlog in Oekraïne’, maar waarom is alles duurder? Waarom wordt er überhaupt gevochten in het land?
Om een beter inzicht te krijgen in deze strijd hebben schrijvers, filmmakers en journalisten talloze boeken, documentaires en podcasts gemaakt. De ene docu gaat over de gedachtegang van Poetin, de andere docu brengt juist de slachtoffers van de oorlog in beeld, en geeft een beeld van Volodymyr Zelensky als president. Om zelf een idee te krijgen over deze keiharde strijd, en het effect ervan op de rest van de wereld, hebben we een aantal documentaires uitgelicht.
1. Documentaires op 2Doc.nl
Op website 2Doc.nl heeft de NPO een aantal documentaires geplaatst die meer inzicht verschaffen over de oorzaak van de oorlog in Oekraïne, maar ook over het leven van Vladimir Poetin, en de moeizame relatie tussen Rusland en Oekraïne, dat al eeuwen conflicten kent. Deze oorlog is namelijk niet zomaar begonnen, maar kent een lange geschiedenis van een smeulend vuur naast een ton met buskruit.
2. Winter on Fire
Deze documentaire is te zien op Netflix. We zien beelden van filmmaker Evgeny Afineevky, die zich tijdens de opstanden in de wintermaanden van 2013-2014 tussen de demonstraties op het Maidan-plein in Kiev begaf. Het Oekraïense volk kwam toen in opstand om het aftreden van de toenmalige president Viktor Janoekovitsj af te dwingen. Hij zou onder druk van Rusland besloten hebben om een associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne niet te ondertekenen.
3. Nooit meer slapen
In deze podcast spreekt Peter van Wielen met Michiel Krielaars, een schrijver, historicus, en oud-correspondent in Moskou. Podcast Nooit meer slapen werd op de tweede dag van de oorlog in Oekraïne opgenomen, en geeft een goed beeld over de Sovjet-geschiedenis in relatie met Oekraïne. President Poetin wordt ook uitgebreid uitgelicht. Er wordt gesproken over zijn KGB-achtergrond, en zijn drijfveren en motivatie om de confrontatie met Oekraïne aan te gaan.
4. Voordat de bom valt
In de podcast reeks Voordat de Bom Valt praten programmamakers elke week over de ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne. Jelle Brandt Corstius praat regelmatig met gasten, en weet met informatie uit de media, persoonlijke anekdotes, en andere informatiebronnen de luisteraars binnen 20 minuten wekelijks bij te praten over de oorlog in het land.
5. Een jaar oorlog in Oekraïne
In deze korte samenvatting van nieuwszender NOS krijg je een goed beeld van hoe de oorlog begon, wat de ontwikkelingen zijn, en wordt met Oost-Europadeskundige Bob Deen gesproken over de verwachtingen rondom de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Ook de meest bepalende momenten van de oorlog worden goed uitgelicht. Binnen een half uur weet je waarom de oorlog is begonnen, en krijg je meer inzicht over het conflict.