Wheels

5 dingen die je nog niet wist over mannen en de auto(verzekering)

5 dingen autoverzekering
Foto: Unsplash

Ben je van plan om binnenkort je rijbewijs te halen of een auto te kopen? Dan is het goed om je te verdiepen in verschillende zaken rondom de autoverzekering. Kies je bijvoorbeeld alleen voor een WA-autoverzekering zoals de meeste mannen doen, of verzeker je je uitgebreider? Wist je dat er verschillen zijn tussen mannen en vrouwen als het op auto’s aankomt?

Vijf weetjes over de auto en de autoverzekering

Er zijn een aantal interessante weetjes over auto’s en autoverzekeringen waarmee je behoorlijk kunt besparen. Je auto verzekeren is in Nederland wettelijk verplicht. Zo moet je tenminste een WA-autoverzekering hebben, maar kun je ook kiezen voor een cascodekking of een volledige cascodekking (ook wel allrisk genoemd). En er zijn meer dingen die nuttig zijn om te weten.

Jonge mannen rijden het liefst een BMW

Het zal je verbazen wat er allemaal onderzocht wordt, maar uit een analyse van een vergelijkingssite onder 30.000 deelnemers blijkt dat vooral jonge mannen graag rijden in een BMW. Met name de BMW-3-serie is erg geliefd onder jonge mannen. Uit het onderzoek blijkt dat jonge vrouwen graag in nieuwere auto’s rijden, zoals bijvoorbeeld de Toyota Aygo. Maar de BMW en Volkswagens zijn vooral bij mannen die net beginnen met autorijden erg in trek. De BMW wordt door velen gezien als een statussymbool en voor sommigen is het zelfs een droomauto.

Mannen hebben eerder een eigen auto dan vrouwen

Als het gaat om wie er als eerste een auto koopt, mannen of vrouwen, zijn mannen de echte winnaars. Daarmee is het nog steeds zo dat zo snel mogelijk je eerste auto kopen echt een mannending is. Er zijn ook steeds meer jongens die zo vroeg mogelijk beginnen met het theorie-examen voor de auto en met hun eerste rijlessen. Zo is het in Nederland mogelijk om al vanaf 16-jarige leeftijd theorie-examen te doen, en om vanaf 17-jarige leeftijd te beginnen aan de praktijklessen. Je mag ook al afrijden als je 17 jaar bent. Als het je lukt om je rijbewijs te halen, mag je dan onder toezicht van een ervaren bestuurder alvast autorijden.

Dat leidt ertoe dat mannen die 18 zijn tot wel drie keer vaker een auto hebben dan vrouwen van dezelfde leeftijd. Als leeftijden iets opschuiven, wordt het verschil kleiner. Zo hebben mannen van 24 anderhalf keer vaker een auto op hun naam dan vrouwen. Mannen beginnen gemiddeld ook vroeger met het bezitten van een auto en dus ook met het opbouwen van negatieve schadevrije jaren. Het komt er zelfs vaak op neer dat wanneer een vrouw net haar eerste auto heeft gekocht, de gemiddelde man al een of meerdere schades geclaimd heeft. Een schade leidt gemiddeld tot een terugval van vijf schadevrije jaren.

Mannen kiezen vaak alleen voor een WA-autoverzekering

Bij het vergelijken van een autoverzekering kun je kiezen tussen een WA-verzekering, een autoverzekering met cascodekking of een allrisk autoverzekering. In Nederland is het verplicht om je minimaal WA te verzekeren. Dat betekent dat schades aan de auto van de tegenpartij altijd gedekt worden. Maar eventuele schade aan je eigen auto moet je zelf betalen. Opvallend is dat mannen dat een stuk minder erg lijken te vinden dan vrouwen.

Wist je dat de helft van de jonge mannen tussen de 18 en 24 jaar alleen kiest voor de wettelijk verplichte WA-verzekering? Ze zijn dan dus niet verzekerd voor de schade van hun eigen auto. In vergelijking met vrouwen is dat heel anders. De helft van de jonge vrouwen kiest het liefst voor de iets uitgebreidere beperkte cascoverzekering, waarbij in sommige gevallen ook de schade aan de eigen auto vergoed wordt. Slechts zo’n 40 procent van de mannen doet dat. Daarmee kunnen we dan ook stellen dat jonge mannen minder aan hun autoverzekering kwijt willen zijn dan jonge vrouwen. 13 procent van de vrouwen kiest overigens voor een volledige dekking, tegen 9 procent van de mannen.

Liefde voor oudere auto’s

Jonge mannen kiezen bovendien vaker voor oudere auto’s. De liefde voor oude auto’s is dus nog steeds een mannending. Maar vrouwen kiezen liever voor nieuwere auto’s. Het verschil is niet supergroot, maar toch goed om te weten. Veel mannen kiezen voor auto’s die ouder zijn dan 15 jaar. Dat heeft als nadeel dat je bij een ongeluk alleen de dagwaarde van de auto krijgt uitgekeerd door de autoverzekering. Doordat vrouwen vaak een nieuwe auto kopen, krijgen zij de eerste 3 jaar na aanschaf de aanschafwaarde of nieuwprijs uitgekeerd.

Premie voor jonge mannen fors hoger

Wat voor veel jonge mannen die net hun rijbewijs hebben gehaald en hun eerste auto kopen even slikken is, is de premie van de autoverzekering. Het is mooi om je eerste auto te kopen en je bent dan natuurlijk vervuld van trots. Je hebt immers een stuk meer bewegingsvrijheid. Maar de kosten van een auto in bezit hebben worden wel steeds hoger, zeker als je een jonge man bent. Je moet uiteraard motorrijtuigenbelasting betalen en benzine of diesel wordt ook steeds duurder. En als je de premie van je autoverzekering hebt gezien, schrik je waarschijnlijk behoorlijk.

Jonge mannen tussen de 18 en 20 jaar betalen namelijk gemiddeld zo’n 183 euro per maand aan de autoverzekering. Dat betekent dat je op jaarbasis bijna 2.200 euro aan kosten hebt hiervoor. Dat is een behoorlijke smak geld als je een jonge man bent, en je ook nog niet zo’n hoog salaris hebt. De gemiddelde autobezitter betaalt namelijk maar zo’n 900 euro per jaar aan premie. Als jonge man betaal je bijna 2,5 keer zoveel. Dat komt vooral door het gebrek aan schadevrije jaren, en door een extra toeslag vanwege de leeftijd. Jongeren tussen de 18 en 24 jaar zijn namelijk 4,5 keer zo vaak betrokken bij een ongeluk, zo blijkt uit statistieken. De verzekeraars laten dat dus heel duidelijk terugkomen in hun premies voor autoverzekeringen voor jongvolwassen mannen.