Geld & Carrière

40 jaar Playboy: zo stortte het imperium in en krabbelde het weer op

40-jaar-playboy-nederland
(Foto: Pijper Media)

We kennen allemaal het roemruchte verleden wel. Hugh Hefner met zijn Playboy-mansion, blote vrouwen, leuke interviews die je vaak oversloeg en natuurlijk de centerfold (middenblad) waar je het nietje uit moest halen en het dan op je slaapkamer kon plakken. In 1953 richtte Hefner het erotisch getinte tijdschrift op en 40 jaar geleden maakte het zijn intrede in Nederland. Hoeveel moeite vrouwen soms hebben met het veroveren van een mannenhart, hoe eenvoudig Playboy dat lukte. Het tijdschrift heeft zware tijden gekend, maar ze zijn weer on top of the league. Wat is er allemaal gebeurd in de afgelopen jaren?

Barre tijden voor Playboy wereldwijd

In hun gloriejaren ‘70 had Playboy wereldwijd tijdschriften met de meest bekende prachtige vrouwen, succesvolle clubs, winstgevende casino’s, een goed bekeken tv-programma, het Playboy Jazz Festival en nog veel meer. Wereldwijd hadden zij een oplage van zo’n 7 miljoen tijdschriften. In 2010 was hier nog maar één miljoen van over en leed een verlies van 50 miljoen dollar. Sindsdien zijn alle cijfers verborgen gehouden. Dat betekent vaak niet veel goeds. Om het tijdschrift staande te houden worden honderden stukken uit de Playboy-kunstcollectie verkocht. Zelfs de Playboy-mansion van Hugh Hefner moet in de verkoop om het mannenplatform te redden.

Rond 2010 werd het steeds lastiger voor het tijdschrift om naakte celebrities voor de camera te krijgen en moesten er dus online foto’s en video’s worden ingekocht. In 2015 besloot het bedrijf echter helemaal te stoppen met naaktfoto’s in het blad. Twee jaar later trokken zij dit weer in en ging het toch verder met de oude strategie. Al met al blijft het Playboy-merk een waardevol bezit en het iconische konijntje sleept voor het merk jaarlijks zo’n 1 miljard aan omzet binnen.

40-jaar-playboy-nederland-hugh-hefner

40 jaar Playboy Nederland

Ook in Nederland heeft Playboy problemen gekend. In het eerste jaar (1983) hadden zij volgends het HOI een oplage van 133.281 bladen. Publiekstrekker was de Nederlandse zangeres Jerney Kaagman, die de jongere doelgroep beter kent als jurylid in Idols. 1987 wordt gezien als het meest succesvolle jaar waarin zij ruim 166.675 bladen wisten te verkopen. In dit jaar prijkte onder andere all time favorite Tatjana Šimić op de cover. Na dit jaar nam het succes af en sinds 2014 zijn er geen oplagecijfers meer bekend. Op dat moment hadden zij nog maar een oplage van zo’n 30.219 tijdschriften en moest het bedrijf het doen met coversterren als Beertje van Beers en Marly van der Velden. In dat jaar werd Playboy ook verkocht door Sanoma Uitgevers aan de Groningse uitgever Pijper Media.

Sinds de overstap naar Pijper Media verscheen er geen enkele BN’er op de cover, wat het tijdschrift in moeilijk vaarwater bracht. Echter, in augustus van dit jaar beleefde Playboy een opleving! De comeback werd ingeluid door Jamie Vaes, de eerste BN’er in 10 jaar die de eer had de cover te sieren. Deze koerswijziging lijkt een schot in de roos. Het blad kiest opnieuw voor bekende Nederlandse vrouwen, en dat blijkt precies te zijn wat de lezers willen. Playboy in Nederland is terug, en hoe! Om dit 40-jarige jubileum te vieren komen zij met een dubbeldik jubileumnummer waarin alle hoogtepunten te zien zijn van de afgelopen vier decennia.

40-jaar-playboy-nederland

Bekende Nederlandse vrouwen in de Playboy

Waar Jamie Vaes, de ex-vriendin van Lil’ Kleine, hopelijk weer de eerste van velen is. Is zij alweer opgevolgd door coverster van het september-nummer Nicol Kremers, beter bekend als de ex-vriendin van vakantiepark-ondernemer én realityster Peter Gillis. Veel beroemde ex-vriendinnen dus, wie zou dan de volgende zijn? In het verleden hebben prachtige vrouwen de cover bekleed. Flodder-parel Tatjana Šimić meldde zich maar liefst 12 keer voor de cover. Patricia Paay heeft vier keer in de Playboy gestaan, waarvan 2009 de laatste keer was toen ze al een respectabele leeftijd van 60 jaar had. Katja Schuurman kwam twee keer opdraven en ook Froukje de Both, Lieke van Lexmond en Tanja Jess stonden twee keer poedelnaakt in het mannenblad.

Overige bekende prachtige vrouwen waarvan je het misschien niet meer wist dat ze op de cover van de Playboy hebben gestaan zijn: Patty Brard (januari 1988), Marco Borsato’s ex Leontine Ruiters (februari 1997), Isa Hoes (mei 1997), Georgina Verbaan (december 2004), Bridget Maasland (mei 2006), Heleen van Royen (december 2006), Do (december 2008), Nicolette Kluijver (april 2010) en Britt Dekker (december 2011). Naast deze prachtige dames zijn er nog veel meer voormalige coversterren te vinden. Hier vind je een overzicht met alle bekende Nederlandse vrouwen. Wellicht zien we in de toekomst sterren van nu als Yolanthe Cabau, Jutta Leerdam en Monica Geuze schitteren op de cover van het mannenblad.