Ashwagandha bewezen gezondheidsvoordelen
Health

4 wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen van Ashwagandha

Ashwagandha is een kruid dat in de afgelopen jaren veelvuldig de aandacht heeft getrokken. Dit komt vanwege het vermogen van het kruid om angsten en stress te verminderen. Het is een belangrijk onderdeel van een eeuwenoude geneeswijze, afkomstig uit India.

Wat is Ashwagandha?

Zo wordt er al lange tijd geclaimd dat het ontzettend veel voordelen kan hebben voor je gezondheid, denk aan reuma, maar ook slapeloosheid. Hoewel er wel degelijk wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de werking van het kruid, is dit altijd op relatief kleine schaal gedaan.

Dat neemt niet weg dat er over de hele wereld talloze mensen zijn die zweren bij de gezondheidsvoordelen van Ashwagandha. Maar wat zijn deze gezondheidsvoordelen precies? We zijn op onderzoek uit gegaan, en hebben hierbij 4 uitgekozen:

ashwagandha-gezondheidsvoordelen

1. Verhoogt je spierkracht

Hier moet bij gezegd worden dat de onderzoeken die zijn uitgevoerd, enkel en alleen op mannen getest zijn. Hieruit bleek dat veruit de meeste deelnemers in staat waren om sneller te handelen, en ook het gevoel kregen dat ze meer kracht konden opwekken.

2. Hogere seksdrive bij vrouwen

Dit is in het bijzonder voor alle mannen onder ons die in een relatie zitten. Bij 1 klinische studie die is gedaan met Ashwagandha is gebleken dat vooral vrouwen merkten dat hun seksuele verlangens groter werden. Ook zorgde het kruid ervoor dat ze meer seksuele partners kregen nadat ze het namen.

3. Minder angsten en stress

Het middel is misschien nog wel het best bekend om de stress verlichtende eigenschappen. Verschillende onderzoeken benadrukken het voordeel en het vermogen van Ashwagandha om bij te dragen aan het verminderen van bijvoorbeeld sociale angsten.

4. Potentiële behandeling voor Alzheimer

Een studie uit 2011 heeft onderzocht of Ashwagandha kan helpen om hersenfunctie verlies te vertragen of te voorkomen bij mensen met ziektes als dementie, Alzheimer, de ziekte van Parkinson of de ziekte van Huntington. De studie werd uitgevoerd op muizen en ratten die in het beginstadia van deze ziektes waren, en met succes.

Is Ashwagandha veilig om te gebruiken?

Voor zwangere vrouwen en mensen met bestaande gezondheidsproblemen is het altijd belangrijk om een medisch specialist te raadplegen voor het gebruik van elk geneesmiddel, dus ook Ashwagandha. De dagelijkse hoeveelheid van 250-600 mg per dag wordt over het algemeen aangeraden.