Health

Dit gebeurt er fysiek en mentaal als je 30 dagen geen alcohol drinkt

30 dagen geen alcohol fysiek mentaal

Durf jij de 30 dagen geen alcohol challenge aan? Stoppen of minderen met alcohol drinken is één van de meest gekozen goede voornemens voor het nieuwe jaar. Maar hoe pak je het aan? En wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam en geest als je – tijdelijk – stopt met alcohol drinken? Influencer Carl Cunard probeerde het uit. We zetten zijn opmerkelijke bevindingen voor je op een rij.

Waarom stoppen of minderen met alcohol drinken?

Na stoppen met roken, is stoppen of minderen met alcohol een veel gekozen voornemen voor 2023. De gezondheidsvoordelen van stoppen of minderen van je alcohol intake zijn inmiddels wel bewezen en algemeen erkend. Dat wil nog niet zeggen dat het makkelijk is.

Weten wat stoppen met alcohol met je doet kan een prima motivatie zijn. Carl Cunard, een Britse influencer die ook over mannenmode en lifestyle vlogt, deed een 30 dagen geen alcohol challenge en vertelt in onderstaande video over de – soms verbazingwekkende – resultaten.

Lichamelijke verandering

Een reden voor Cunard om de uitdaging aan te gaan was, dat hij het idee had dat alcohol drinken zijn trainingsresultaten negatief beïnvloeden. Hij traint 5 dagen per week en was voor de challenge al redelijk afgetraind, maar zat in een plateaufase.

Je ziet in de video een groot verschil, als Cunard de foto’s van voor en na de challenge maand toont. Hij is duidelijk strakker, buikspieren zijn goed zichtbaar, ook aan de zijkant. Als redenen voor deze transformatie geeft Cunard aan dat in de eerste plaats het stoppen met alcohol hem meer energie gaf. Ten tweede scheelt het natuurlijk enorm veel calorieën.

Goed voor je huid

Nog een lichamelijke verandering die te zijn is aan de buitenkant: stoppen met alcohol is goed voor je huid. Voor de challenge was Cunard wat rood en pafferig – zijn eigen woorden – daarna zag zijn huid er een stuk strakker en gezonder uit. Dat komt naast het afzien van alcohol door het vele water drinken. Veel water drinken heeft namelijk een positief effect op je huid.

30 dagen geen alcohol

Sociale verandering

Alcohol wordt wel een ‘sociale drug’ genoemd. Je wordt wat losser, remmingen vallen weg en je communicatieve vaardigheden krijgen een boost na een paar alcoholische consumptie. Cunard bezocht daarom expres 7 social events in de challenge maand. Hoe zou uitgaan zijn, zonder alcohol?

Bij het eerste event voelde hij zich zenuwachtig en naarmate de avond vorderde voelde hij zich moe, terwijl iedereen om hem heen in uitgelaten stemming was. Na de eerste keer ging het beter; hij voelde zich helder en besefte hoe afhankelijk van alcohol hij hiervoor was. Door de nieuwe helderheid voelde hij zich steeds beter in staat om te netwerken en socializen en genoot hij bewuster van de feestjes en events.

30 dagen geen alcohol

Mentale verandering na 30 dagen geen alcohol

Cunard schetst nog een voordeel van de 30 dagen geen alcohol challenge. Zijn discipline nam toe. De eerste keer ‘nee’ zeggen was lastig, maar hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het gaat. De sociale druk was soms groot omdat vaak vrienden hem wilden overhalen om toch een drankje te doen. Hij hield stand, met opmerkelijke lichamelijke, sociale en mentale veranderingen tot gevolg.