Style

21 stijltips die elke man direct kan toepassen

stijltips voor mannen

Trends komen en gaan, maar een echt stijlvolle outfit is tijdloos. Met jouw eigen stijl straal je zelfvertrouwen en persoonlijkheid uit. Kies jij ervoor om stijlvol door het leven te gaan? We helpen je op weg met 21 stijltips voor mannen die je direct kunt toepassen.

1. Vijf kleuren die altijd kunnen

Zwart, grijs, wit, beige en donkerblauw: met deze kleuren zit je vrijwel altijd goed. Je kunt ze vrijwel altijd met elkaar, of met andere kleuren combineren. Is een groot deel van de kleren die jij in je kast hebt hangen van deze vijf kleuren dan heb je makkelijk en snel een stijlvolle outfit bij elkaar als je ineens naar een bijzondere gelegenheid moet.

2. Je jasje moet donkerder zijn dan je shirt

Een simpele regel, met een duidelijk effect. Wijkt je hiervan af dan valt dat direct op, meestal niet in positieve zin. Vermijd sowieso zwarte overhemden, alleen Jules Deelder en Johnny Cash konden zich daar probleemloos in vertonen.

Stijltips voor mannen

3. Geen logo’s, tekst of plaatjes

Vermijd logo’s, teksten en afbeeldingen op je kleding. Het staat al snel schreeuwerig of zelfs een tikje ordinair. Er zijn natuurlijk uitzonderingen maar meestal zie je er stijlvoller uit in effen kleding of met een beschaafd motief.

4. Investeer in kwaliteit

Kwaliteit is duurder, maar vrijwel altijd is dat zichtbaar: met andere woorden, je uitstraling krijgt een boost van kwaliteitskleding. Heb je bijvoorbeeld 1000 euro te besteden? Dan is het beter en maatpak en shirt te kopen dan vijf middelmatige pakken en shirts.

Stijltips voor mannen

5. Investeer ook tijd en energie

Koop je mooie en dure kleding en accessoires dan wil je natuurlijk wel dat ze er goed uit blijven. Dat kost tijd, energie, en soms geld. Plan tijd in voor onderhoud: schoenen poetsen, kleding wassen, strijken en indien nodig naar de stomerij.

6. Vermijd deze kledingstukken en accessoires

Kies je ervoor om stijlvol door het leven te gaan, dan moet je weten dat dit vrijwel onmogelijk is met de volgende kleding en accessoires:

  • Korte of cargo broeken
  • Dikke gouden kettingen en andere opzichtige sieraden
  • Witte sokken
  • Onesies
  • Afgetrapte schoenen
  • Vesten met capuchon
  • Broeken met scheuren

Over kleding die je juist niet moet vermijden lees je hier meer.

Stijltips voor mannen

7. Hou rekening met mode en trends, maar niet te veel

Laat je niet te veel meeslepen door mode en trends. Kies zoveel mogelijk voor tijdloze kleding, en wat nog belangrijker is: kleding waarin je jezelf prettig voelt. Daarbij komt dat trends vaak in golfbewegingen komen. Neem bijvoorbeeld smalle of wijde broekspijpen: door de jaren heen wisselden de broekspijpentrends elkaar af. Met normale broekspijpen ben je stijlvol en tijdloos.

8. Zet een tandje bij op het gebied van grooming

Lichaamsverzorging voor mannen is steeds normaler geworden en het assortiment verzorgingsproducten voor mannen is de laatste jaren behoorlijk uitgebreid. Toch lopen mannen op dit gebied eigenlijk vaak nog een beetje achter bij de vrouwen. Extra aandacht voor grooming kan zeker geen kwaad. Denk bijvoorbeeld aan kwaliteitsscheermesjes, moisturizer en crèmes. Maar ook aan haarproducten zoals goede kwaliteit wax.

Stijltips voor mannen

9. Leer van stijliconen

Je hebt vast wel iemand die je bewonderd om zijn stijl. Of het nu een acteur, zanger of voetballer is: afkijken mag. Kijk ook eens naar het verleden: veel stijliconen uit het verleden zouden ook in de tegenwoordige tijd niet misstaan: kijk maar eens naar Sean Connery, Alain Delon of James Dean. Of recentere voorbeelden zoals David Beckham of Daniel Craig.

10. Werk aan je zelfvertrouwen

Een zelfverzekerde houding geeft een boost aan een stijlvolle uitstraling. Heb je van jezelf niet veel zelfvertrouwen? Geen reden tot wanhoop, daar is veel aan te doen. En er is natuurlijk ook een wisselwerking: kleed je jezelf goed en stijlvol dan kan dat bijdragen aan een sterker zelfvertrouwen.

Stijltips voor mannen

11. Wees jezelf

Hoeveel stijltips we ook geven, dit is er eentje om bovenaan te zetten. Blijf dicht bij jezelf. Stijlvol betekent zeker niet dat alle stijlvolle mannen er hetzelfde uit moeten zien. Draag je graag een pak, of juist niet? Met of zonder pak kun je er stijlvol uitzien. Kies je kleding die bij je past, dan voel je jezelf prettiger en zelfverzekerder. En dat draagt ook bij aan een stijlvol uiterlijk.

12. Goede schoenen

Schoenen zijn vrij letterlijk de basis van je garderobe. Mannen kiezen vaak voor praktische, lekker zittende schoenen. Dat betekent natuurlijk niet dat stijlvolle schoenen niet lekker zitten integendeel. Maar draag sportschoenen alleen als je daadwerkelijk gaat sporten. Een stijlvol paar leren schoenen van een goed merk is een van de beste investeringen die je kunt doen op het gebied van stijl. Naast stijlvol zijn ze ook nog eens duurzaam en comfortabel.

Stijltips voor mannen

13. Zorg dat alles perfect past

Een goede pasvorm is erg belangrijk en moet je nooit onderschatten. Thuis kun je lekker rondlopen in vormloze joggingbroeken of oversized shirts, maar buiten wil je natuurlijk goed voor de dag komen. Dan is een perfecte pasvorm net zo belangrijk als de stijl en stof van elk kledingstuk. Wat je ook koopt, koop het echt alleen als het goed past.

14. Zorg dat je minimaal één pak hebt

Je hebt mannen die graag dagelijks een pak dragen, en je hebt mannen die er het liefst nooit een dragen. Behoor je tot de eerste groep, dan is deze tip voor jou niet nodig, maar behoor je tot de tweede groep: zorg toch dat je minimaal één pak hebt. Het liefst een pak op maat, in de vorige tip lees je waarom. Er komt gegarandeerd een gelegenheid om het te dragen zoals een bruiloft, een chic feest, of een sollicitatie bij een gerenommeerd bedrijf.

Stijltips voor mannen

15. Denk aan accessoires

Met stijlvolle, goed passende kleding en schoenen ben je al een heel eind. Kies de juiste persoonlijke accessoires om het af te maken en om het geheel een persoonlijker tintje te geven. Horloges bijvoorbeeld, heb ik je in vrijwel alle stijlen. Een mooi horloge voegt echt iets toe aan je persoonlijke stijl. En je hoeft ook niet steeds op je telefoon te kijken als je wil weten hoe laat het is.

16. Stijlvol geknipt

Je kunt nog zo smaakvol gekleed gaan, ziet je haar er niet uit dan maak je alsnog geen stijlvolle indruk. Kies voor een smaakvolle coupe, die goed bij je past. Geen zin in de kapper? Je kunt natuurlijk ook zelf je eigen haar opscheren. Daarnaast zijn er moderne mannen kapsels in overvloed. Kijk voor herenkapsel inspiratie hier.

Stijltips voor mannen

17. Een goede jas

Naast de schoenen is de jas één van de basisonderdelen van de stijlvolle mannengarderobe. En ook hier geldt dat mannen vaak eerst kijken welke jas lekker zit en functioneel is dan naar de stijlvolle uitstraling. Beide zijn belangrijk, maar vergeet niet dat in ons klimaat je het grootste deel van het jaar een jas draagt. Dan is het een goed idee om een jas te kopen die naast praktisch ook stijlvol is.

18. Riem of niet?

Over riemen lopen de meningen van mannenkleding specialisten uiteen. De een wijst het dragen van een riem volledig af, de ander ziet het juist als een middel om je outfit een persoonlijk tintje te geven, bijvoorbeeld met een opvallende buckle. Je kunt ook kiezen voor de middenweg: koop een leren riem van normale breedte (3,5 à 4 centimeter) en stem de riem af op je schoenen en de rest van je outfit.

Stijltips voor mannen

19. Wees realistisch

Stem je outfit af op je lichaamsbouw, en wees daarbij realistisch. Zo is het bijvoorbeeld geen goed idee een slim fit shirt aan te trekken als je ook maar een paar kilo overgewicht hebt. Een bekende oude truc is dat lichte verticale strepen je langer en slanker doen lijken

20. Tassen voor heren

Damestassen zijn al heel lang doodnormaal, herentassen worden de laatste jaren ook eindelijk wat gewoner. Een herentas is naast een stijlvolle accessoire ook gewoon praktisch, om bijvoorbeeld je portefeuille en telefoon in te doen. Dat scheelt weer lelijke bobbels in broek- en jaszakken.

Stijltips

21. Strik je stropdas eens anders

Wist je dat je een stropdas op tientallen verschillende manieren kunt knopen? Er bestaat een boek getiteld ’85 ways to tie your necktie’, de titel zegt genoeg. Leer je stropdas op verschillende manieren te knopen, zodat je zowel netjes als verrassend voor de dag komt.