12 strong chris hemsworth
Netflix

12 Strong met Chris Hemsworth op Netflix – kijken of skippen?

Chris Hemsworth is natuurlijk de grote ster van het moment. In de aankomende weken is de steracteur te zien zijn met de nieuwe Disney+ release Thor: Love and Thunder, die in de bioscoop verschijnt. Dit keer gaan we het hebben over een van zijn films uit 2018, 12 Strong, die vanaf vandaag te zien is op Netflix.

12 Strong op Netflix

De oorlogsfilm gaat over een team van special forces die na de aanslagen van 11 september Afghanistan is binnengetrokken in een poging om de Taliban te ontmantelen. Het vertelt het verhaal van de eerste Amerikaanse soldaten die na 9/11 in Afghanistan landden: de leden van ODA 595, een elite Special Forces-eenheid.

Deze speciale eenheid heeft de opdracht gekregen om zich aan te sluiten bij een lokale krijgsheer, en met hem samen te strijden richting het Taliban-bolwerk Mazar-i-Sharif. Daar is het aan alle soldaten om de Al Qaeda-troepen te verslaan om zo de Taliban als het waren uit te hollen.

Op het eerste gezicht lijkt de absurditeit verhaal zich perfect te lenen voor een film. ook is de cast die eraan meewerkt van topklasse. Maar toch lijkt 12 Strong de plank te hebben misgeslagen, namelijk datgene wat een oorlogsfilm goed maakt, het tragische ervan.

12 Strong – kijken of skippen?

Dat de film op een waargebeurd verhaal is gebaseerd, maakt het merkwaardig dat 12 Strong niet aan alle verwachtingen heeft kunnen voldoen. De film lijkt misschien zelfs wel meer op een videogame. Elk dorp die de eenheid veroverd, voelt aan als een nieuw level wat wordt gehaald door middel van een gigantische hoeveelheid hectiek en geweld.

12 strong chris hemsworth

Het is een beetje teveel van granaatexplosies en executies, en een beetje te weinig van personage ontwikkeling en storytelling. Alleen door het feit dat dit een bijzonder stukje geschiedenis is die iedereen moet kennen, zeggen wij: kijken. Daar is dan ook wel meteen alles mee gezegd. Lees ook eens: