11 Superfoods om je immuumsysteem een boost te geven
-
Alfred Rietveld
- •
- Health
- •
- •

Het immuunsysteem staat door corona volop in de belangstelling. Dit essentiële onderdeel van je lichaam is het natuurlijke verdedigingsmechanisme tegen ziektes. Wist je dat je voeding een sterke invloed heeft op je immuunsysteem? Slechte voeding verzwakt het systeem namelijk, maar met gezonde voedingsmiddelen versterk je het juist. Vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen kun je zien als bouwstenen voor het verdedigings muurtje om ziektes tegen te houden. Wil jij je immuunsysteem versterken? We hebben 11 superfoods die bekend staan om versterking van je natuurlijk afweermechanisme op een rij gezet.
1. Açai bessen
Açai bessen heb je vast wel eens langs zien komen op Instagram, het is een van de favorieten van veel foodbloggers. De bessen komen van de açai palm. Deze palmbomen komen veel voor in het noorden van Brazilië, maar ook in diverse andere landen in Midden- en Zuid-Amerika. Açai bessen zijn klein, donkerpaars tot zwart met aan de binnenkant geel vruchtvlees en een pitje.
Açai bessen bevatten bijzonder veel calcium en zijn rijk aan antioxidanten. Anti-oxidanten beschermen je cellen en helpen ze te herstellen bij schade. Let er wel op dat het aantal calorieën van deze bessen aan de hoge kant is, vergeleken met de meeste andere soorten fruit: zo’n 200 kilocalorieën per 100 gram.
Acai bessen poeder kopen2. Blauwe bessen
Blauwe bessen zitten vol antioxidanten en passen perfect in een gezond voedingspatroon. Ze bevatten veel antioxidanten en daarnaast zijn blauwe bessen ook rijk aan mineralen, zoals ijzer, magnesium en calcium. Deze mineralen dragen bij aan onder andere sterke botten. Blauwe bessen smaken prima en bevatten ook nog eens veel vezels. Je kunt ze ook bevroren kopen en in je vriezer of vriesvak bewaren.
3. Tarwegras
Tarwegras bevat bijna het hele alfabet aan vitamines: A, B, C, E en K. Het bevat daarnaast de mineralen ijzer, magnesium en calcium en maar liefst 17 aminozuren. En alsof dat allemaal nog niet genoeg is het ook nog eens rijk aan antioxidanten. Tarwegras kun je in heel veel verschillende gerechten gebruiken, als alternatief voor peterselie of bieslook.
Tarwegras poeder kopen4. Alfalfa
Alfalfa lijkt wel een soort mini-taugé. Het zit boordevol plantaardige eiwitten, vitamines, mineralen en antioxidanten en draagt zo een flink steentje bij aan verbetering van je weerstand. Je kunt het vrij makkelijk zelf thuis kweken en het groeit het hele jaar door. Ideaal om te gebruiken in salades, of om broodjes en sandwiches mee te garneren.
5. Chlorella
Chlorella is gemaakt van eencellige groene algen. Het bijzondere van deze algen is dat ze al miljarden jaren voorkomen en dus veel ouder zijn dan de mensheid zelf. Chlorella draagt bij aan het verbeteren van je immuunsysteem doordat het helpt om meer antilichamen aan te maken.
Het bestaat voor 50 tot 60 procent uit eiwit en bevat alle daarnaast maar liefst negen essentiële aminozuren. Ook is het een prima bron van vitamine B12. Chlorella koop je in tabletvorm bij de drogist en sommige supermarkten verkopen het ook.
Chlorella vega caps kopen6. Hennepzaad
Maak je geen zorgen, van hennepzaad word je niet high: het bevat niet de werkzame stoffen van cannabis, dat van hennepplanten wordt gemaakt. Hennepzaad bestaat voor ongeveer een derde uit gezonde essentiële proteïnen en het bevat ook lecithine wat goed is voor het functioneren van je lever.
Hennepzaad bio kopen7. Rauwe cacao
Rauwe cacao bevat de meeste bioflavonoïden van alle voedingsstoffen ter wereld. Bioflavonoïden zijn natuurlijke bestanddelen met een antioxidante werking. Van bioflavonoïden is aangetoond dat ze de kans op sterfte door kanker of hart- en vaatziektes verminderen. Daarnaast versterken je afweer en voorkomen ze in het algemeen beschadiging van cellen. Rauwe cacao kun je in poedervorm kopen of als tussendoortje in de vorm van een reep.
8. Baobab
Baobab, vaak ook baobab-fruit genoemd komt uit Afrika. Het zit vol vitamine C en is daarnaast ook een prima bron van vitamine B6, kalium en antioxidanten. Naast dat het goed is voor je immuunsysteem helpt het ook om de energie die je uit voeding haalt geleidelijker op te nemen.
Daardoor voel je jezelf wat minder snel moe en het voorkomt overeten.Het fruit is lastig te krijgen in Nederland, maar het is wel makkelijk verkrijgbaar in poedervorm, zodat je er bijvoorbeeld een smoothie een gezonde upgrade mee kunt geven.
Baobab fruitpoeder kopen
9. Lijnzaad
Mocht je denken dat superfoods altijd uit verre landen komen, dat is zeker niet zo. Neem bijvoorbeeld lijnzaad. Dit kun je zien als een lokaal alternatief voor chiazaden. Lijnzaad heeft een hoog gehalte aan eiwitten en omega-3-vetzuren.
Deze vetzuren spelen een belangrijke rol bij het verbeteren van je weerstand, omdat ze bijdragen aan het afremmen van ontstekingen.Wil je graag lokale voeding eten kijk dan wel even op de verpakking, want naast Europees lijnzaad is er ook lijnzaad uit Azië.
10. Lucuma
De lucuma is een zoete vrucht uit Zuid- Amerika, met name Chili, Peru en Ecuador. De vrucht bevat behoorlijk wat vitamine B3 en ook vrij veel antioxidanten, carotenoïden, ijzer en vitamine C. In Zuid-Amerika zijn de gezondheidseffecten van deze vrucht al eeuwen bekend en worden ze het “goud van de Inca’s” genoemd. Net als voor de baobab geldt dat lucuma bij ons vrijwel alleen als poeder verkrijgbaar is.
Lucuma poeder kopen
11. Spirulina
Een al wat langer bekend voedingsmiddel om je weerstand te boosten is spirulina. Het is gemaakt van zoetwater algen, die rijk aan vitamines B1, B2, B3, ijzer, magnesium, mangaan en zink.
Spirulina is daarnaast zeer eiwitrijk en het bevat ook nog eens alle essentiële aminozuren om je immuunsysteem te versterken en ondersteunen. Spirulina wordt vaak gebruikt als vervanger voor eiwitpoeders. Spirulina is verkrijgbaar in de vorm van poeder of pillen.
Superfoods en gezond voedingsmiddelen om je immuunsysteem te versterken
Met deze superfoods kun je jouw immuunsysteem een boost geven. Wees verstandig, want superfoods betekent niet letterlijk dat je er super veel van moet eten. Afwisseling en maatwerk zijn de sleutelwoorden: zorg dat je altijd weet van wat je eet wat de aanbevolen hoeveelheid per dag is.