11 goede redenen waarom jij de hele dag door honger hebt
-
Alfred Rietveld
- •
- Health
- •
- •

Honger of trek is een signaal om je energieniveau op peil te brengen. Maar soms lijkt het wel alsof je maar niet genoeg kunt eten, om het lege gevoel te verdrijven. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn. We zetten de 11 meest voorkomende redenen waarom je een hongergevoel krijgt op een rij.
11. Te weinig slaap
Een gebrek aan slaap kan leiden tot een verhoogd niveau van het hongerhormoon ghreline en juist een lager niveau van leptine, het hormoon dat je een vol gevoel geeft. Hierdoor heb je constant de neiging om te eten, zelfs als je maag eigenlijk al vol is. Zorg dus voor voldoende slaap om je hongergevoel onder controle te houden.
10. Onvoldoende hydratatie
Drink je te weinig, dan kan je lichaam verwarrende signalen geven, waardoor je automatisch naar voedsel grijpt in plaats van naar een glas water. Drink regelmatig water gedurende de dag en je merkt het verschil.
9. Stress en emotioneel eten
Stress kan een enorme invloed hebben op je eetlust. Wanneer je gestrest bent, produceert je lichaam cortisol. Dat kan leiden tot verhoogde hongergevoelens. Bovendien zoek je vaak een soort troost in eten wanneer je gestrest bent. Zoek uit wat je stressbronnen zijn en denk ook aan gezonde alternatieven voor emotioneel eten, zoals sporten of meditatie.
8. Gebrek aan eiwitten
Eiwitten helpen bij het sneller bereiken van het gevoel van verzadiging. Als je maaltijden te weinig eiwitten bevatten, kan dit dus leiden tot snellere hongergevoelens. Zorg ervoor dat elke maaltijd een goede bron van eiwitten bevat, zoals kip, vis, eieren of peulvruchten.
7. Te veel bewerkte voedingsmiddelen
Bewerkte voedingsmiddelen, zoals chips, koekjes en frisdrank, bevatten vaak weinig voedingsstoffen en veel lege calorieën. Hierdoor verdwijnt je gevoel van verzadiging al snel weer en krijg je weer trek. Kies daarom voor volwaardige voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, volle granen en gezonde vetten.
6. Te weinig vezels
Vezelrijk zorgt voor een langduriger gevoel van volheid. Als je dieet echter te weinig vezels bevat, kan dit ervoor zorgen dat je eerder trek krijgt. Voorbeelden van voeding met veel vezels zijn volkoren brood, havermout, bonen, kikkererwten, groentes en fruit.
5. Intensieve lichamelijke activiteit
Als je regelmatig intensieve lichamelijke activiteit beoefent, zoals krachttraining of duursporten, kan je lichaam een hogere energiebehoefte hebben. Je verbrandt meer calorieën en je spieren hebben extra brandstof nodig om te herstellen. Zorg ervoor dat je voldoende voedzame maaltijden en snacks eet om aan de energiebehoefte van je lichaam te voldoen.
4. Te weinig vet
Hoewel het belangrijk is om gezonde vetten te consumeren, vermijden sommige mannen ze uit angst voor gewichtstoename. Gezonde vetten geven je een gevoel van verzadiging en helpen je energie op peil te houden. Kies voor gezonde bronnen van vet, zoals avocado’s, noten, olijfolie en vette vissoorten om je hongergevoel te verminderen.
3. Medicatie
Bepaalde medicijnen, bijvoorbeeld antidepressiva en corticosteroïden kunnen al bijwerking hebben dat ze je eetlust beïnvloeden en ervoor zorgen dat je vaker trek hebt. Raadpleeg je huisarts als je denkt dat jouw medicatie invloed heeft op je hongergevoel. Mogelijk kan je huisarts een alternatief voorstellen, dat je eetlust minder beïnvloedt.
2. Verhoogd metabolisme:
Sommige mannen hebben van nature een sneller metabolisme, wat betekent dat hun lichaam calorieën sneller verbrandt. Dit kan resulteren in een verhoogde eetlust. Heb je de hele dag door honger en toch moeite hebt om op gewicht te blijven? Overleg dan met een diëtist welke voedzame en calorierijke voedingsmiddelen je toe kunt voegen aan je eetpatroon.
1. Hormonale veranderingen
Hormonale veranderingen kunnen ook invloed hebben op je hongergevoel. Bijvoorbeeld tijdens de puberteit, bij het ouder worden of bij bepaalde medische aandoeningen. Raadpleeg thuisarts.nl of je huisarts als je veranderingen in je eetlust opmerkt die je niet kunt verklaren door andere factoren.
Trek hebben hoort erbij
Onthoud sowieso dat het normaal is om af en toe honger te hebben. Maar wat als je merkt dat je voortdurend honger hebt en dit je dagelijks leven verstoort? Dan is het verstandig om eens langs te gaan bij je huisarts.