WhatsApp tips
Tech

10 tips om een WhatsApp master te worden

Hoewel er redelijk wat verschillende apps bestaan om snel even een berichtje te sturen, staat WhatsApp steevast op nummer één. Zelfs met alle negatieve publiciteit over moederbedrijf Meta, blijven we de app massaal gebruiken. Hoogste tijd dus voor deze 10 WhatsApp tips om het beste uit de applicatie te halen.

1. Waar is die chat gebleven?

Als met veel verschillend mensen tekst, kan het soms vervelend zijn om een bepaalde chat weer terug te vinden. Mocht je een bepaalde conversatie altijd bij de hand willen houden, kun je hem bovenaan je scherm vastpinnen. Op een Android toestel druk je hiervoor lang op het gesprek en kies je voor het punaise icoontje. iPhone gebruikers swipen de chat naar links om de optie te krijgen.

Mocht je overigens een iPhone gebruiker zijn, hebben we ook een paar handige iPhone tips voor je om meteen mee te pakken.

2. Individuele berichten terugvinden

Soms wil je misschien niet een heel gesprek, maar alleen een bepaald bericht makkelijk terug kunnen vinden. Ook daar heeft WhatsApp een handige functie voor en die werkt hetzelfde als het vastpinnen. Houdt het bericht lang ingedrukt en kies voor het sterretje om het te highlighten. Dit werkt overigens ook met verzonden en ontvangen video’s, foto’s en bestanden.

WhatsApp chat

3. Met wie chat je het meest?

Ben je benieuwd met wie van je vrienden je de meeste bestanden uitwisselt? Daar kun je makkelijk achter komen door naar Settings > Storage and data > Manage storage te gaan. Hier zie je een overzicht van al je contacten met daarnaast hoeveel data jullie hebben uitgewisseld.

Als je vervolgens op een contact clickt, zie je ook meteen om wat voor foto’s, video’s en andere bestanden gaat. Mocht je opslagruimte bijna op zijn, kun je hier ook meteen wat slechte foto’s verwijderen.

4. Style je tekst

Je hoort wel eens dat het er soms niet om gaat wat je zegt, maar om hoe je het zegt. Mocht je dit principe op WhatsApp willen toepassen, heb je verschillende style opties om je tekst wat meer persoonlijkheid te geven.

Zo kun je door een woord tussen *sterretjes* te zetten het woord dik gedrukt maken. Voor schuine tekst kies je weer een _underscore_ en als je ergens een streep door wilt, ga je voor een ~tilde~. Ok het zijn niet super veel opties, maar WhatsApp krijgt continu nieuwe features. Wie weet dat we in de toekomst meer opties krijgen.

5. Even wat rust pakken

Als je even geen zin hebt in die vervelende persoon op WhatsApp, kun je hem of haar natuurlijk blokkeren. Als je een wat minder heftige optie zoekt, is het ook mogelijk om de chat te muten. Dan krijg je geen notificaties meer van de berichten, maar je ziet nog wel het getal van het aantal verzonden berichten naast de naam staan.

Door op Android de chat lang ingedrukt te houden, krijg je echter ook de optie om de chat naar het archief te verplaatsen. Bij iOS krijg je het menu door het gesprek naar links te swipen. Wanneer je gearchiveerde vrienden vervolgens tegen je praten, zie je bovenaan je scherm naast “Archived” nog wel een getalletje maar in ieder geval hun gezichten niet meer.

WhatsApp bericht

6. Privacy binnen de groep

Soms wil je in een WhatsApp groep even iets prive’s sturen naar een bepaald groepslid, zonder dat iedereen er meteen iets over te zeggen heeft. Je kunt natuurlijk naar de chat van de persoon gaan, maar er is een snellere manier.

Androiders kunnen het bericht lang indrukken en vervolgens bij de drie puntjes rechtsboven kiezen voor “Reply Privately“. Op een iPhone kies je voor “More” en vervolgens voor “Reply Privately”.

7. Zelfvernietigende berichten

Als je niet wil dat bepaalde foto’s en video’s voor eeuwig in de chat blijven hangen als een soort zwaard van Damocles, heeft WhatsApp de optie om berichten weer automatisch te laten verdwijnen nadat ze zijn gelezen. Een soort “this message will self destruct” uit Mission Impossible.

Als je zo’n zelfvernietigende foto of video wilt sturen kun je voordat je de verzendknop drukt, het icoontje met een 1 selecteren. Bedenk je wel dat mensen altijd nog wel snel een screenshot zouden kunnen maken.

8. Extra WhatsApp beveiliging

Soms geef je je telefoon wel eens aan iemand om wat foto’s te bekijken. En doorgaans is dat ook het enige dat er gebeurt. Als je je zorgen maakt dat iemand toch snel even je WhatsApp berichten bekijkt, kun je een extra beveiliging instellen. Je kunt er namelijk voor kiezen dat de app alleen met een vingerafdruk opengaat.

Dit stel je in bij Settings > Account > Privacy. Daar kies je voor “Fingerprint lock” en weet je zeker dat nieuwsgierige ogen niet meer bij je WhatsApp chats kunnen.

9. Video’s as gif versturen

Iets anders dat je met WhatsApp kunt doen is je video’s omtoveren jaar gifjes. Helaas kun je maar 5 seconden aan video omzetten, maar je contacten zitten waarschijnlijk ook niet te wachten op ellenlange gifs.

Om het voor elkaar te krijgen kies je eerst een video, zoals je dat normaal ook zou doen. Als hij langer dan 5 seconden is, krijg je helaas de gif optie niet. Maar op de juiste lengte verschijnt hij rechtsboven en kun je je zelfgemaakte gif versturen.

WhatsApp deleten

10. Verhuizen naar Telegram of Signal

Als laatste op de lijst hebben we nog een tip voor als je WhatsApp toch niet zo veilig vindt en naar Telegram of Signal wilt verhuizen. Je kunt namelijk hele gesprekken exporteren als ZIP bestand, dat je vervolgens in Telegram kunt importeren.

Om je gesprek te exporteren, kies je voor je contact en vervolgens voor “More” in het menu rechtsboven. Daar krijg je de optie “Export Chat” en kun je kiezen of je dat met of zonder alle bijbehorende media wilt doen.

WhatsApp en cryptocurrency

Eind vorig jaar kondigde WhatsApp een nieuwe feature aan voor crypto fans. Hiermee kunnen gebruikers net zo makkelijk als het versturen van een bericht, ook betalingen versturen met cryptocurrency.