antioxidanten
Health

10 voedingsmiddelen die veel antioxidanten bevatten

Er wordt tegenwoordig veel aandacht besteed aan gezondheid en bewust eten, zoals superfoods. Belangrijke onderdelen van je voeding zijn de voedingsstoffen die je binnenkrijgt, zoals de bekende vitamines, mineralen, en andere stoffen dat jouw lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren. Antioxidanten zijn onmisbaar voor het lichaam, dus we gaan hier even dieper op in.

Antioxidanten

De term antioxidanten betekent letterlijk ’tegen oxideren’. Oxidatie in een lichaam kan vitale moleculen in cellen beschadigen, cellen die mede verantwoordelijk zijn voor belangrijke lichaamsprocessen. Het binnenkrijgen van antioxidanten is dus van essentieel belang voor het functioneren van het lichaam. Er zijn duizenden (voedings)stoffen die als antioxidant kunnen werken in een menselijk lichaam.

Een internationale groep voedingsonderzoekers hebben in 2010 meer dan 3100 verschillende voedingsmiddelen bestudeerd. Dat omvatte kruiden, specerijen, planten, zaden, vruchten etc. Ze hebben de resultaten van dit onderzoek in de database van Nutrition Journal geplaatst. We hebben een aantal voedingsmiddelen uit het lijstje gepakt die rijk aan antioxidanten zijn.

antioxidanten snijplank

Lijst met voedingsmiddelen die antioxidanten bevatten

Dezelfde onderzoekers die we hierboven benoemen hebben ook geconstateerd dat het nemen van supplementen geen extra gezondheidseffect heeft. Via een normaal voedingspatroon krijg je genoeg antioxidanten binnen, sterker nog, in sommige studies leek er zelfs een extra risico op kanker te zijn bij het nemen van supplementen.

Als je regelmatig een (of meer) van de onderstaande voedingsmiddelen neemt dan krijgt je lichaam genoeg antioxidanten binnen. Deze stoffen kunnen zelfs op langere termijn hart- en vaatziekten voorkomen. Hieronder zie je een greep uit de duizenden voedingsmiddelen die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen.

antioxidanten bord

1. Koffie en thee

Velen van ons drinken koffie, maar ook zwarte en groene thee zijn rijk aan antioxidanten. Het gehalte aan deze stof in bepaalde merken kunnen echter nogal verschillen.

2. Pure chocolade

Pure chocolade zit vol met antioxidanten. Dat is dus goed nieuws voor de liefhebber, alleen geldt dit alleen voor pure chocolade. Hoe lager het cacaogehalte in de chocolade, hoe minder het antioxidantgehalte.

3. Bessen

Bessen barsten bijna uit hun schil door het antioxidantgehalte. Bramen, veenbessen, bosbessen, aardbeien, etc zitten er vol mee. Ze zijn erg gezond, dus eet er dagelijks vooral een handje vol van.

bessen antioxidanten

4. Tomaten

Ben je gek op tomaten? Dat is mooi, want ze zitten boordevol met antioxidanten. De antioxidant lycopeen is verantwoordelijk voor de kleur van de tomaat. Leuk detail; verwarmde tomaten, zoals sauzen, zijn rijker aan deze nuttige stof, want het is dan biologisch makkelijker opneembaar.

5. Noten en zaden

Walnoten, pecannoten, hazelnoten en amandelen zijn erg rijk aan antioxidanten. Noten en zaden zijn zeer rijk aan antioxidanten en zitten bovendien boordevol mineralen.

6. Boerenkool

Een lekkere stamppot boerenkool is niet alleen lekker op een koude winterdag, maar is ook lekker in een salade. Er zitten ontzettend veel vezels, vitamines en antioxidanten in. Dus schep nog maar een tweede bord op.

boerenkool antioxidanten

7. Rode wijn

De stof polyfenol is de antioxidant die we tegenkomen in rode wijn. Het is afkomstig van de schil van de druif. Rode wijn fermenteert langer, dus is rijker aan dit stofje. Maar let op! hele flessen achterover slaan is uiteraard minder bevorderlijk voor de gezondheid.

8. volkorenbrood

Volkorenbrood is over het algemeen al gezonder dan bijvoorbeeld witbrood. Het is een grote bron van boekweit, gierst en gerstmeel in. Deze granen bevatten zeer veel antioxidanten, en is dus gezond voor het lichaam.

9. granaatappels

De granaatappel is een schijnvrucht. De pitjes in de appel is de daadwerkelijke vrucht en bevatten tannines en flavonoïden. Dit zijn polyfenol-antioxidanten, en dat is precies waar je op zit te wachten als je wat meer antioxidanten in je lichaam wil hebben.

antioxidanten granaatappel

10. Specerijen en kruiden

Behalve het feit dat kruiden en specerijen meer smaak aan je eten geven, zijn het ook prima bronnen van antioxidanten. Kaneel, kurkuma, munt, oregano, saffraan, gember en dille zitten boordevol antioxidanten.

Een gevarieerd dieet

Als we naar het bovenstaande lijstje kijken kunnen we zien dat vooral plantaardige voeding vol met antioxidanten zitten. Eet daarom een gevarieerd dieet, ook als je bijvoorbeeld aan intermittent fasting doet. Groente en fruit zijn goed voor je lichaam en zijn cruciaal als het gaat op het binnenkrijgen van stoffen zoals antioxidanten.

gevarieerd dieet antioxidanten