Geld & Carrière

Dit zijn de 10 meest winstgevende bedrijven ter wereld

De 10 meest winstgevende bedrijven ter wereld

We schreven recent over de 10 grootste bedrijven ter wereld. Maar hoe zit het met de winst van deze giganten? We zochten uit wat de meest winstgevende bedrijven ter wereld zijn en daar kwam een verrassend lijstje uit. Om welke bedrijven gaat het? We laten je niet langer in spanning: lees snel hieronder ons overzicht van de 10 meest winstgevende bedrijven ter wereld.

10. Tencent Holding

Tencent is één van de grootste bedrijven van China, bekend van onder andere social media platform WeChat. Daarnaast zijn ze succesvol in de gaming industrie. De dienst WeGame van Tencent heeft 220 miljoen actieve gebruikers, veel meer dan concurrent Steam (125 miljoen). Tencent was in 2018 het eerste Aziatische bedrijf dat op de beurs meer dan 500 miljard dollar waard werd. Tencent is al jaren zeer winstgevend en boekte over het afgelopen jaar een winst van $33,4 miljard.

9. Agricultural Bank of China

Agricultural Bank of China is een van de vier grootste banken van China. We verklappen alvast dat we twee van deze banken nog verderop in deze top tien tegenkomen. De bank begon, zoals de naam al doet vermoeden, als bank voor de agrarische sector. Tegenwoordig biedt het diensten aan bedrijven en particulieren. Vooral in China: daar heeft het ruim 23.000 kantoren, in het buitenland slechts 10. De winst van de bank over het afgelopen was $36,62 miljard.

De 10 meest winstgevende bedrijven ter wereld

8. Meta Platforms

Op nummer 8 een bedrijf uit Amerika, het land dat samen met China de top 10 van meest winstgevende bedrijven ter wereld domineert: Meta Platforms, kortweg Meta. Het heet pas sinds oktober 2021 zo, de vorige naam Facebook klinkt nog altijd vertrouwder. In de beginjaren maakte het door Marc Zuckerberg opgerichte Facebook nauwelijks winst, maar de laatste jaren hebben ze duidelijk de weg omhoog gevonden. Vorig jaar was de nettowinst van het concern $39,37 miljard.

7. JPMorgan Chase & Co

De Amerikaanse bank JPMorgan Chase is het oudste bedrijf in de top 10 van meest winstgevende bedrijven. De bank is door fusies en overnames uitgegroeid tot één van de grootste banken van Amerika. De geschiedenis van de voorlopers van de bank gaat terug tot de achttiende eeuw.

Misschien komt de naam je bekend voor van een aantal geruchtmakende schandalen. Zo betaalde de bank in 2013 meerdere schikkingen ter waarde van in totaal dik 25 miljard dollar. De bank had op grote schaal gebundelde ‘slechte’ hypotheken doorverkocht. Ook geruchtmakend was de betrokkenheid van de bank bij het Madoff-schandaal. De bank bleek al tien jaar op de hoogte te zijn van de praktijken van meesteroplichter Bernie Madoff, maar greep niet in. De laatste jaren komt de bank alleen door de uitstekende resultaten in het nieuws, zoals de megawinst over het afgelopen jaar van $42,32 miljard.

6. China Construction Bank

De tweede Chinese bank in ons overzicht is de China Construction Bank. De bank heeft zowel particuliere als zakelijke klanten maar verdient vooral veel geld met financieren van bouw- en infrastructuurprojecten. De China Construction Bank is genoteerd aan de beurzen van Hong Kong en Shanghai. De bank heeft een vestiging in Nederland, aan de Zuidas in Amsterdam. Het bedrijf noteerde afgelopen jaar een winst van $45,78 miljard.

5. Industrial and Commercial Bank of China

De hoogst genoteerde Chinese bank in ons overzicht van meest winstgevende bedrijven ter wereld is de grootste bank van China. De Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) heeft in China volgens recente cijfers 567 miljoen particuliere klanten en 6 miljoen zakelijke. Het balanstotaal is een bijna onvoorstelbare $3900 miljard. ICBC heeft twee vestigingen in Nederland: in Amsterdam en Rotterdam. De aandelen van ICBC zijn voor 70% in handen van de Chinese staat. Die deelt daarmee voor een groot deel in de winst van $ 52,48 miljard.

4. Microsoft

De top vier van de top 10 van meest winstgevende bedrijven ter wereld bestaat geheel uit Amerikaanse bedrijven. Zoals Microsoft, dat werd opgericht in 1975 in Albuquerque, New Mexico en tegenwoordig het hoofdkantoor heeft in Redmond, Washington. Microsoft is als maker van Windows, Outlook en Office één van de grootste softwarebedrijven ter wereld. Oprichter en voormalig topman Bill Gates schopte het tot één van de rijkste mensen ter wereld. De netto resultaten van Microsoft stijgen al vier jaar op rij en komen over het afgelopen jaar uit op $72,46 miljard.

De 10 meest winstgevende bedrijven ter wereld

3. Alphabet Inc.

Alphabet Inc. is het moederbedrijf van zoekmachine Google, één van de grootste successen van laatste decennia; de omzet was in het eerste jaar (1999) $220.000 en $66,7 miljard in het laatste kwartaal van 2021. Oprichters Larry Page en Sergey Brin werden er schatrijk mee. De diensten zijn tegenwoordig flink uitgebreid. Google nam YouTube over en biedt Gmail, Translate, Chrome, Meet, Earth en nog tientallen andere apps. Alles bij elkaar leverde dit het bedrijf een plek op als op twee na meest winstgevende bedrijf ter wereld met een winst van $74.54 miljard.

 2. Berkshire Hathaway

Warren Buffet heeft een gigantisch vermogen en we kennen hem allemaal als waarschijnlijk beste belegger ter wereld. De inmiddels 91-jarige beleggingsgoeroe is nog altijd actief en weet als geen ander zijn investeringen te laten groeien. Zijn bedrijven conglomeraat Berkshire Hathaway maakt jaar na jaar miljarden winsten op de met veel zorg en geduld samengestelde beleggingsportefeuille. Warren Buffett is niet het oudste lid van de raad van bestuur van Berkshire Hathaway. Dat is zijn goede vriend Charlie Munger (98). Het afgelopen jaar haalden de krasse senioren met Berkshire Hathaway een winst binnen van $89,79 miljard.

1. Apple

Naast maker van iPhones, iPads, iMacs zou je technologiebedrijf Apple ook wel een geldfabriek kunnen noemen. Het bedrijf is qua omzet het zesde bedrijf ter wereld, qua beurswaarde het tweede en wat betreft winstgevendheid de absolute nummer 1: in de periode van 10 mei 2021 tot 10 mei 2022 maakte Apple als enige bedrijf ter wereld een winst van groter dan 100 miljard, om precies te zijn was de winst in deze periode een indrukwekkende $101,93 miljard.

De 10 meest winstgevende bedrijven ter wereld