Deze 10 hbo opleidingen hebben het hoogste startsalaris
Geld & Carrière

Deze 10 hbo-opleidingen hebben het hoogste startsalaris

Kies je een hbo-opleiding dan kijk je eerst wat je zelf leuk vindt en waar je aanleg voor hebt. Daarnaast is geld natuurlijk ook niet onbelangrijk. In de ene sector is het startsalaris veel hoger dan de andere. Ben jij benieuwd met welke hbo-opleiding je hoog scoort? We zetten de 10 opleidingen op hbo-niveau die je het hoogste startsalaris opleveren op een rij.

Technische hbo-opleidingen

Heb je feeling voor techniek, dan zit je goed. Het merendeel van de studies op ons overzicht zijn namelijk technisch of ICT-technisch. De hele top zes kun je zelfs onder ICT en techniek scharen. Eerder schreven we al over de 10 mbo-opleidingen met het hoogste startsalaris. Daar is ongeveer hetzelfde beeld te zien.

De genoemde salarissen zijn startsalarissen, bruto per maand. Startsalarissen zijn algemeen bekend en liggen vrij vast. Na verloop van tijd gaan de salarissen steeds meer uit elkaar lopen, iedereen heeft immers weer een ander carrièrepad. Dit zijn de 10 hbo-opleidingen die jou het beste startsalaris opleveren:

10. Finance & Control

Met een Finance & Control-diploma op zak kun je bij veel verschillende bedrijven aan de slag. Vrijwel elk middelgroot tot groot bedrijf kan goed mensen met bedrijfseconomische kennis gebruiken. Vroeger heette deze opleiding Bedrijfseconomie. Reken op een startsalaris van zo’n € 2.650,-.

9. Mondzorgkunde

Ben jij meer dan gemiddeld geïnteresseerd in mondverzorging en -hygiëne en ga je graag met mensen om? Dan is deze opleiding echt wat voor jou. Tandarts is op universitair niveau één van de best betaalde beroepen, en mondhygiënist(e) is dat op hbo-niveau. Het startsalaris ligt in deze beroepsgroep rond de € 2.670,-.

hbo-opleidingen hoogste startsalaris

8. Vastgoed en makelaardij

De huizenmarkt is een veelbesproken onderwerp in de media deze dagen. De opleiding Vastgoed en Makelaardij geeft je een brede economische en juridische basis voor banen, zoals makelaar of projectontwikkelaar, in de vastgoedwereld. Je mag in deze sector een prettig startsalaris van rond de € 2.790,- verwachten.

7. Logistiek en Zeevaart

Logistiek is een breed begrip. De hbo-opleiding leert je alles over transport- en opslagprocessen en specifieke soorten logistiek, bijvoorbeeld evenementenlogistiek. Kort door de bocht zou je de inhoud van de opleiding Zeevaart (ook wel Maritime Operations of Maritiem Officier genoemd) kunnen omschrijven als logistiek op het water. Zowel op het land als op het water start je meestal met een salaris van ongeveer € 2.800,-

6. Civiele techniek

De top 6 van onze lijst bestaat geheel uit min of meer technische opleidingen.De hbo-opleiding Civiele Techniek leid je op voor functies in weg- en waterbouw. De diversiteit is groot: constructeur, aannemer, projectontwikkelaar en adviseur zijn enkele van de vele mogelijkheden. De kans dat je met deze opleiding snel een baan vindt is zeer groot en de startsalarissen liggen in de weg- en waterbouw rond de € 2.830,-

bo-opleidingen hoogste startsalaris

5. Werktuigbouwkunde

Werktuigbouwkunde is een breed, technisch vakgebied. De resultaten zie je vrijwel overal om je heen. Of het nu gaat om apparaten in ziekenhuizen, fabrieken of in de scheepvaart; overal werkten werktuigbouwkundigen aan mee. De opleiding bestaat onder andere uit de vakken mechanica, dynamica en productietechniek. Qua startsalaris mag je als werktuigbouwkundige een bedrag van circa € 2.840,- verwachten.

4. Voertuigentechniek

De hbo-opleiding Voertuigentechniek heet ook wel Autotechniek of Automotive. Deze opleiding richt zich op de dynamische wereld van voertuigen. Een breed vakgebied dat opleidt tot uiteenlopende beroepen zoals ontwerper, testingenieur, productmanager of technisch specialist. De salarissen kunnen dus onderling verschillen, maar gemiddeld mag je rekenen op rond de € 2.850,-

3. ICT

De ICT-sector heeft een enorme groei doorgemaakt. Werkte in de jaren 70 nog een enkeling in de ICT, vanaf de jaren 80 zette een ongekende groei in en nu zijn dat er honderdduizenden. Het is een breed vakgebied en met hbo-ICT heb je dan ook veel mogelijkheden: nieuwe apps ontwikkelen, security specialist, software infrastructuur specialist en nog veel meer. Startsalarissen in de ICT liggen rond de € 2.860,-

hbo-opleidingen hoogste startsalaris

2. Technische bedrijfskunde

Deze studie zit op het kruispunt tussen techniek en management. Je leert hoe je management en bedrijfskunde toepast binnen technische omgeving. Je combineert bedrijfskundige kennis met inzicht techniek. Het gemiddelde startsalaris in de technische bedrijfskunde is zo’n € 2.900,-

1.  Elektrotechniek

We noemden het al, de top 10 wordt gedomineerd door technische studies en op nummer 1 vinden we de hbo-opleiding Elektrotechniek. Rond je deze opleiding succesvol af, dan  mag je jezelf Bachelor of Engineering (B Eng) noemen of de titel ingenieur (ing.) voeren en kun je bij heel veel bedrijven terecht, bijvoorbeeld in de bouw, de industrie of de overheid.

Het aantal functies dat je na deze opleiding kunt uitoefenen is breder dan je denkt: Technisch Specialist, Product-specialist, Besturingstechnicus, Service engineer zijn maar enkele voorbeelden van een lange rij beroepen, Met een diploma van de nummer 1 hbo-opleiding van onze ranglijst mag je een startsalaris van tegen de € 3.000,- verwachten.