Geld & Carrière

De 10 grootste bedrijven ter wereld op basis van omzet

grootste bedrijven ter wereld omzet

Wie een lijst wil maken van de 10 grootste bedrijven ter wereld kijkt vaak eerst naar de beurswaarde. Maar lang niet alle grote bedrijven zijn beursgenoteerd. Kijk je puur naar de omzet (revenue), dan levert dat een verrassende top 10 op. Wat zijn nu de 10 grootste bedrijven ter wereld op basis van de omzet?

De grootste bedrijven ter wereld op basis van omzet

Sommige namen zullen je verbazen, maar waar je waarschijnlijk niet van opkijkt is dat de Verenigde Staten en China de top 10 domineren. We zetten de top 10 van de grootste bedrijven ter wereld voor je op een rij.

10. Volkswagen

Op het gebied van auto’s maken heeft Duitsland een ijzersterke reputatie. De grootste Duitse autofabrikant is Volkswagen. De autogigant met het hoofdkantoor in Wolfsburg heeft maar liefst 673.000 mensen in dienst, bijna evenveel als het inwonertal van Amsterdam. Samen zorgen zij voor een omzet van een $ 253,9 miljard.

9. Toyota

Automaker Toyota gaat Volkswagen nét voor als grootste autofabrikant ter wereld. Het Japanse bedrijf werd opgericht in 1937 en produceert de afgelopen jaren gemiddeld 10 miljoen auto’s per jaar, waaronder veel exemplaren van de best verkochte hybride auto aller tijden, de Toyota Prius. De Japanners zetten een kleine drie miljard meer om dan Volkswagen, wat neerkomt op een omzet van $256,7 miljard.

8. UnitedHealth Group

In Amerika is alles groter, en dat geldt ook voor de gezondheidszorg. Daarom vinden we op plek acht van de grootste bedrijven ter wereld het gezondheidszorg- en verzekeringsbedrijf UnitedHealth Group. De hoofdzetel van het enorme bedrijf bevindt zich in Minnetonka in de staat Minnesota. Het groeide de laatste jaren als kool: in 2005 zette het zo’n $46 miljard om, vorig jaar was dat maar liefst $257,1 miljard.

10 grootste bedrijven ter wereld omzet

7. CVS Health

Nog groter dan UnitedHealth is concurrent CVS Health. Het bedrijf ontstond als een keten van apotheken en daar kwamen in de loop der jaren een apothekers groothandel en een verzekeringstak bij. CSV staat voor Consumer Value Stores, het hoofdkantoor staat in Woonsocket, Rhode Island. Na jaren van groei en overname kwam de omzet vorig jaar uit op $268,1 miljard.

6. Apple

Ook nummer 6 is een Amerikaans bedrijf, maar wel een waarvan de naam ons veel bekender in de oren zal klinken dan de nummer 7 en 8: het gaat namelijk om de technologie multinational Apple, maker van onder andere de ongekend succesvolle iPhone, iPad en iMac. Opgericht op 1 april 1967 door de drie heren Steve Jobs, Steve Wozniak en Ronald Wayne groeide het uit tot het eerste bedrijf ooit met een beurswaarde van meer dan een biljoen. De omzet van Apple was het afgelopen jaar $274,5 miljard.

5. Sinoplec Group

Dit bedrijf heet voluit China Petrochemical Corporation en doet aan olieraffinaderij, gas en petrochemie. Het staat onder direct toezicht van de Chinese overheid. Er zijn naar schatting een half miljoen mensen werkzaam bij dit bedrijf. In 2020 stond het zelfs tweede op de ranglijst van grootste bedrijven ter wereld, de vijfde plaats in 2021 is gebaseerd op een omzet van $283,7 miljard.

4. China National Petroleum Corporation

Op plek vier vinden we de grote broer van de Sinoplec Group: de China National Petroleum Corporation (CNPC) de grootste nationale gas en olie leverancier van China. Het is het door de Chinese overheid gecontroleerde moederbedrijf van PetroChina, dat aan de beurs van New York en Hong Kong genoteerd staat. Het verschil in omzet met Sinoplec is miniem: de omzet van CNPC was het afgelopen jaar $283,9 miljard.

China National Petroleum Corporation grootste bedrijven ter wereld

3. Amazon

Amazon is het Amerikaanse technologie en e-commerce bedrijf dat vrijwel iedereen kent, opgericht door Jeff Bezos in zijn garage in 1994. De omzet van Amazon explodeert de laatste jaren, met een groei van bijna 80 miljard in 2021 ten opzichte van 2020. Het jaar daarvoor was de omzetgroei zelfs meer dan 100 miljard. Het concern breidt als een olievlek uit en de omzet liep afgelopen jaar op tot $ 386 miljard.

2. State Grid

State wat? Vraag je jezelf misschien af: State Grid heet voluit State Grid Corporation of China (SGCC). Het is een Chinees staatsbedrijf voor stroomvoorziening. Er werken meer dan 900.000 mensen en het heeft zo’n 1.1 miljard klanten. Naast thuismarkt China is SGCC ook actief in het buitenland. Het heeft onder andere belangen in elektriciteitsbedrijven op de Filipijnen en in Portugal, Australië, Brazilië en Chili. Het blijft net Amazon voor als op één na grootste bedrijf ter wereld met een omzet van $ 386,6 miljard.

1. Walmart

De nummer 1 staat op ruime afstand van de rest, met een dikke 150 miljard dollar meer omzet dan de nummer 2. We hebben het over Walmart, het Amerikaanse bedrijf achter de Wal-Mart supermarkten – of beter gezegd hypermarkten. Met één supermarkt gestart in 1945, heeft het bedrijf nu (peildatum 31 januari 2022) het bijna onvoorstelbare aantal van 10,593 supermarkten in 24 landen.

Het is niet alleen het bedrijf met de grootste omzet ter wereld maar ook met de meeste werknemers: er werken in totaal zo’n 2,2 miljoen mensen. Dat is meer dan het totaal aantal inwoners van landen als Slovenië of Noord-Macedonië. De omzet van Walmart is een whopping $ 559,1 miljard.

Walmart grootste bedrijven ter wereld