Geld & Carrière

10 films die elke ondernemer zou moeten kijken

ondernemer

Een ondernemer is altijd bezig naar het zoeken van kansen. Zelfontplooiing is een essentieel onderdeel van het ondernemerschap. Een ondernemer spendeert zijn vrije tijd aan het lezen van boeken over zelfontwikkeling en kijkt films die hen motiveren in de stappen vooruit. Wij hebben 10 goede films gevonden die elke ondernemer zou moeten kijken.

Films die elke ondernemer zou moeten kijken

De onderstaande films gaan over grote ondernemers die een succes maakten van hun project. Maar we zien ook gefaalde projecten, en de lessen, het doorzettingsvermogen en het geloof in jezelf dat erbij komt kijken. We zien dromen veranderen in realiteit. We zien ondernemers die letterlijk vanaf de bodem zijn begonnen en zich omhoog hebben gevochten, om uiteindelijk een succesverhaal te worden.

1. The Big Short

In deze film spelen Brad Pitt en Margot Robbie een paar geniale rollen. De film gaat over de Amerikaanse vastgoedbubbel die tien jaar geleden uit elkaar spatte. In de film volgen we vier financiële experts die snel doorkregen dat de woningmarkt was gebouwd op drijfzand. Ondernemers denken na het kijken van deze geniale film wel drie keer na voordat ze iets ondertekenen.

2. Steve Jobs: One last thing

Wijlen Apple-topman Steve Jobs was een meester in marketing. In deze documentaire laat Jobs je zien waarom een goede verkooptechniek minstens zo goed moet zijn als het product zelf. Hij wist als geen ander hoe hij mensen kon binden aan een product. ‘Een ondernemer ziet de wereld niet zoals hij is, maar zoals de mensen willen dat hij moet zijn.’ aldus Jobs. Deze docu moet iedere ondernemer gezien hebben.

3. The Wolf of Wall street

Als je liever onethisch zaken doet dan is The Wolf of Wall Street echt iets voor de foute ondernemer. Wij sporen crimineel gedrag niet aan, maar hoofdpersonage Jordan Belfort wist zijn werknemers het gevoel te geven dat ze thuis waren op hun werk. Dat deed hij uiteraard bewust, want hiermee creëerde hij loyaliteit. Zelfs toen de FBI hen ondervroeg bleven ze verklaren niets te weten van de illegale werkzaamheden.

4. The social network

Deze film vertelt het verhaal van Mark Zuckerberg en hoe hij als student de meest invloedrijke onderneming ter wereld wist op te bouwen; Facebook. Hij begon als een succesvolle bedrijfseigenaar in de technische industrie en wist van Facebook een imperium te maken dat de wereld zou veranderen. Deze film past goed in het rijtje met de 10 films die elke ondernemer zou moeten kijken. Een aanrader.

5. The pursuit of happiness

In deze film vertolkt Will Smith het waargebeurde verhaal van Chris Gardner. Als dakloze man probeert hij voor zijn zoontje te zorgen en weet dankzij doorzettingsvermogen en vindingrijkheid een baan te vinden, waar hij het uiteindelijk als CEO weet te schoppen. Deze film is een goede les voor ondernemers die moeten leren dat opgeven geen optie is als je van je bedrijf en/of leven een succes wilt maken.

6. Jerry Maguire

Deze film gaat over sportmakelaar Jerry Maguire, die door een fout wordt ontslagen. Hij is op zichzelf aangewezen en moet vanaf de bodem een succes van zichzelf weten te maken. Dat gaat niet zonder slag of stoot, maar dankzij het geloof in zichzelf en een flink portie doorzettingsvermogen weet hij toch te slagen. Een goede film voor ondernemers die trouw aan zichzelf zijn, want dat is de les.

7. The Aviator

Dit inspirerende verhaal wordt op geniale wijze door Leonardo Dicaprio op het witte doek neergezet. Het is de verfilming van het leven van vliegtuigbouwer Howard Hughes. Deze vliegtuigpionier werd miljonair, raakte alles kwijt, wist weer op te staan en omhoog te krabbelen. Dit alles deed hij terwijl hij leed onder verschillende psychische ziektes. De les in deze is het feit dat je risico’s moet nemen om te kunnen slagen.

8. Office Space

Deze komedie houdt mensen met een frustrerende kantoorbaan een spiegel voor. De hoofdpersonage van de film is een medewerker van een softwarebedrijf die een hekel heeft aan zijn baan. De les die in deze film te leren valt is dat het leven te kort is om iets te doen wat je haat. Kies voor vrijheid en ga iets doen wat je werkelijk leuk vindt. Dan zul je een stuk meer plezier hebben in je leven.

9. Chef!

In dit verhaal volgen we chefkok Jon Favreau, die zijn baan helemaal zat is en besluit om een foodtruck te kopen. Hij neemt ontslag en gaat met zijn truck naar het zuiden van Amerika om zijn eten te verkopen. Dit gaat niet zoals hij het had verwacht, maar aan doorzettingsvermogen heeft hij geen gebrek. Een leuke en vrolijke film, met een paar goede marketing tips die jij als horeca-ondernemer goed kan gebruiken.

10. Final Portrait

In deze film volgen we kunstenaar die Alberto Giacometti in het Parijs van de jaren 60. Giacometti werd pas echt succesvol toen hij bijna ten onder ging aan zelftwijfel. Hij maakte een portret van kunstcriticus James Lord, maar hij twijfelde aan zijn talent en sliep weinig en ontbeet met rode wijn. Uiteindelijk werd het na twee weken een kunstwerk. Als zelftwijfel jou er niet onder krijgt, dan werkt het als een versterker voor je talent, zo is het moraal.